Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Egyptská polícia sa pripravuje na celonárodný protest

Libanonskí moslimovia zapaľujú americkú a izraelskú vlajku počas protestu proti filmu Innocence of Muslims o prorokovi Mohamedovi 13. septembra 2012 v libanonskom Sidone. Foto: TASR

Náboženská organizácia v Pakistane dnes vyzvala k účasti na vyjadrení odporu, Indonézia očakáva silné demonštrácie.



Káhira 14. septembra (TASR) - Egyptskí demonštranti hádzali dnes kamene na zástup policajtov, brániaci im v prístupe k americkému veľvyslanectvu v Káhire. Ambasáda sa v utorok stala terčom prvého z útokov moslimských veriacich, pobúrených snímkou urážajúcou proroka Mohameda.

Polícia útok davu opätovala. Snažila sa vytlačiť protestujúcich z námestia Tahrír pred celonárodným protestom, na ktorý vyzvalo Moslimské bratstvo, najvplyvnejšie egyptské politické hnutie. Jeho vedúcim predstaviteľom je súčasný egyptský prezident Muhammad Mursí.

Krátko po tom, ako sa podarilo vyprázdniť námestie, sa protestujúci vrátili. Niektorí mávali zeleno-čiernymi zástavami s úryvkami z Koránu. Podľa agentúry Reuters boli medzi nimi aj islamisti v tradičnom odeve džilabíja, väčšinu však tvorila mládež a mladí v tričkách a džínsach.

Egyptské úrady postavili do cesty vedúcej z námestia k americkému veľvyslanectvu veľké betónové kvádre, aby zabránili postupu demonštrantov.

Protesty proti Spojeným štátom očakávajú tiež v Iráne a Indonézii. Na účasť na vyjadrení odporu dnes vyzvala aj náboženská organizácia zastrešujúca duchovných v Pakistane, ktorý sa považuje za spojenca USA.

Napätá situácia v Indonézii

Vrcholní politickí a duchovní predstavitelia Indonézie vyzvali obyvateľov na zachovanie pokoja pred očakávanými protestmi kvôli protiislamskému filmu, ktorý vyvolal nepokoje medzi moslimami v arabskom svete. Dnes o tom informovala agentúra AP.

Americké veľvyslanectvo v Jakarte nepožiadalo o zvýšenú bezpečnosť, ale pre prípad nepokojov je v pohotovosti 250 policajtov, povedal hovorca polície v hlavnom meste.

Diplomatické zastupiteľstvo USA e-mailom upozornilo amerických občanov na demonštráciu očakávanú po dnešných piatkových modlitbách, ktorej sa má podľa odhadov zúčastniť približne 300 ľudí.

Indonézia má najväčší podiel obyvateľstva moslimského vierovyznania na svete.

Internetová upútavka ku kontroverznej snímke Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov) pobúrila moslimských veriacich zosmiešňovaním proroka Mohameda.

Tento týždeň vyvolala protestné akcie v Egypte, Líbyi, Maroku, Tunisku, Sudáne, Jemene, Bangladéši, v pásme Gazy i vo viacerých irackých mestách.

Podľa informácií spravodajskej stanice BBC na protest dnes vyzvala aj náboženská organizácia zastrešujúca pakistanských duchovných. Demonštrácie proti USA očakávajú aj v Iráne.