Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na indonézskom ostrove vrcholia prípravy na popravu cudzincov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jakarta 28. apríla (TASR) - Poprava deviatich osôb odsúdených v Indonézii na trest smrti za drogovú trestnú činnosť sa uskutoční tento týždeň, potvrdil dnes hovorca indonézskeho ministerstva spravodlivosti Tony Spontana.

Spresnil, že úrady neoznámia presný termín výkonu trestu vzhľadom na minulé skúsenosti, keď došlo k chaosu po tom, ako sa na miesto popravy bez povolenia dostali novinári.

Odsúdených o blížiacej sa poprave informovali v sobotu. K jej vykonaniu dochádza zvyčajne po 72 hodinách. Odsúdeným v noci nadnes (SEČ) umožnili poslednú návštevu ich príbuzných.

Odsúdení čakajú na popravu na samotkách. Bezpečnostné opatrenia okolo väznice na ostrove Nusakambangan sú posilnené. Na ostrov dnes dorazila aj približne desiatka sanitiek, v ktorých prevážali bielym saténom potiahnuté rakvy.

Podľa agentúry Reuters privolaní duchovní, lekári i popravná čata začali s poslednými prípravami pred vykonaním trestu nad štyrmi Nigérijčanmi, dvoma Austrálčanmi, jedným Indonézanom, jedným Brazílčanom a Filipínkou.

Podľa Reuters indonézske úrady splnili posledné želanie Austrálčana Andrewa Chana, ktorý sa tak vo väzenskej cele v prítomnosti príbuzných a priateľov oženil so svojou indonézskou priateľkou Febyanti.

Chintu Sukumaranová pre Metro TV uviedla, že jej odsúdený brat Myuran je zmierený, aj keď rozsudok nepovažuje za správny a nerozumie, prečo on a ďalší ôsmi odsúdení musia zomrieť. "Mnohí z týchto ľudí sú dobrí. Nie sú to zlí ľudia, len urobili chyby," dodala.

Na internete už teraz kolujú fotografie s krížmi s menami a dátumom smrti - 29. apríla 2015 - na smrť odsúdených kresťanského vierovyznania: Austrálčanov Myurana Sukumarana a Andrewa Chana a Filipínčanky Mary Jane Velosovej.

Fotografie zožali aj kritiku a vyvolali polemiku ohľadom morálky. "Je to forma teroru proti týmto ľuďom," uviedol indonézsky kňaz Matius Arif Mirjaja, ktorý sprevádzal príbuzných na poslednej návšteve. "O dátume popravy predsa ešte nebolo rozhodnuté. Kde je tu morálka?" pýtal sa.

Indonézsky prezident Joko Widodo bol a ešte stále je pod tlakom časti domácej verejnosti aj zo sveta, aby plánované popravy zastavil. Predpokladá sa, že ak k výkonu trestu smrti dôjde, bude nasledovať zhoršenie vzťahov so všetkými štátmi, odkiaľ odsúdení pochádzajú, konštatoval Reuters.

Poprava čaká aj štyroch Nigérijčanov, Indonézana a Brazílčana, o ktorom jeho príbuzní tvrdia, že je psychicky chorý. Odklad výkonu trestu smrti kvôli právnym nezrovnalostiam v procese získal francúzsky občan Serge Atlaoui.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Indonéziu, aby zvážila moratórium na trest smrti a upozornil, že trestné činy spojené s drogami nie sú považované za najzávažnejšie.