Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Indonézia nalieha na Bidena, aby pomohol zastaviť ´zverstvá´ v Gaze

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka vypálila z južného Izraela smerom k pásmu Gazy. Foto: TASR/AP

Napriek Widodovej snahe sa americký prezident držal pôvodného plánu stretnutia, ktorým bolo posunutie vzťahov oboch krajín na najvyššiu úroveň, a tou je tzv. komplexné strategické partnerstvo.

Washington 14. novembra (TASR) – Indonézsky prezident Joko Widodo počas svojej pondelkovej návštevy Bieleho domu naliehal na amerického prezidenta Joea Bidena, aby výraznejšie prispel k ukončeniu "zverstiev" v Gaze a nastoleniu prímeria. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Vojna Izraela s Hamasom zatienila rokovanie, ktoré malo pred plánovaným stretnutím prezidenta Spojených štátov s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom demonštrovať posilnenie vzťahov USA a Indonézie.

"Indonézia apeluje na Spojené štáty, aby urobili viac pre zastavenie zverstiev v Gaze," vyhlásil indonézsky prezident Widodo. Indonézia je najpočetnejšou krajinou s väčšinovo moslimským obyvateľstvom.

Napriek Widodovej snahe sa americký prezident držal pôvodného plánu stretnutia, ktorým bolo posunutie vzťahov oboch krajín na najvyššiu úroveň, a tou je tzv. komplexné strategické partnerstvo. Stupňujúca sa asertivita Číny spôsobila, že Washington sa dlhodobo snaží budovať spojenectvá v Ázii a Tichomorí. Podobné zvýšenie úrovne vzťahov s Vietnamom odhalil počas septembrovej návštevy Hanoja.

Politici aktuálne diskutovali aj o spolupráci v oblasti ťažby minerálov kľúčových pri výrobe batérií do elektromobilov a riešení pre čistú energiu.

"Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Indonéziou týmto vstupujú do novej éry, ktorá ich úplne pretransformuje," vyhlásil Biden.

Schôdzka sa odohrala iba dva dni pred plánovaným stretnutím Bidena a Si Ťin-pchinga, ktoré sa má uskutočniť 15. novembra popri samite APEC v San Franciscu. Hlavy USA a Číny sa prvý raz stretnú po približne roku a dúfajú, že sa im podarí stabilizovať napäté vzájomné vzťahy, píše AFP.