Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Indonézsky prezident nariadil prísne tresty za znásilnenia maloletých

Na archívnej snímke indonézsky prezident Joko Widodo. Foto: TASR/AP

Hlasy volajúce po prísnejších trestoch zosilneli po znásilnení a zavraždení tínedžerky 14 mužmi, k čomu došlo minulý mesiac na západe Indonézie.

Jakarta 26. mája (TASR) - Indonézsky prezident Joko Widodo vydal v stredu nariadenie o prísnejšom trestaní páchateľov znásilnení neplnoletých osôb - po novom im bude hroziť chemická kastrácia či dokonca trest smrti. Tento krok označil za odpoveď na vzostup sexuálneho násilia na deťoch v Indonézii.

"Deklaroval som, že sexuálne útoky na deti sú výnimočným zločinom, pretože ohrozujú detské životy. Výnimočný zločin si zaslúži výnimočnú odozvu," povedal prezident, ktorého slová cituje agentúra AP.

Vydané nariadenie dopĺňa indonézsky Zákon o ochrane dieťaťa z roku 2002, ktorý umožňoval uložiť za pohlavný styk s neplnoletou osobou najviac 15-ročný trest odňatia slobody. Hlasy volajúce po prísnejších trestoch zosilneli po znásilnení a zavraždení tínedžerky 14 mužmi, k čomu došlo minulý mesiac na západe Indonézie.

Ministerka sociálnych vecí Khofifah Indar Parawansa vyhlásila, že prezidentské nariadenie okrem prísnejších trestov ráta aj s psychologickou terapiou pre obete a ich rodiny. Medzi novými opatreniami sú podľa nej chemické kastrácie pedofilov, ich sledovanie pomocou elektronických náramkov či zverejňovanie ich totožnosti.