Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Indov močiacich na verejnosti potrestajú bubnovaním a pískaním

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Takmer polovica z 1,2 miliardy obyvateľov Indie nemá doma toaletu a mnoho ľudí, najmä vo vidieckych oblastiach, si ich dokonca odmieta inštalovať.

Naí Dillí 6. novembra (TASR) - Dediny v severnej Indii sa rozhodli zintenzívniť kampaň proti močeniu a vyprázdňovaniu sa na verejnosti tým, že budú "páchateľov" zahanbovať pomocou bubnovania a pískania. Napísali o tom noviny Times of India.

Zastupiteľstvo okresu Džhuňdžhunú v štáte Radžastan plánuje rozmiestniť dobrovoľníkov v 34 obciach, ktorí by vyrušovali takýchto "páchateľov" počas ich verejných prejavov a takisto zvyšovali povedomie o čistote a osobnej hygiene, uviedli noviny.

Previnilci budú aj verejne pokarhaní a ich mená vyhlásené v obecnom rozhlase.

Ďalšou časťou kampane bude inštalácia 10.000 toaliet v domovoch chudobných obyvateľov, ako aj inštalácia verejných toaliet.

Žiadna toaleta, žiadna nevesta

Kampaň prichádza zakrátko nato, čo minister vidieckeho rozvoja Džajrám Rámeš vyzval slobodné ženy, aby sa nevydávali do rodín, ktoré nemajú vo svojich domovoch toalety, a vymyslel slogan "Žiadna toaleta, žiadna nevesta".

Takmer polovica z 1,2 miliardy obyvateľov Indie nemá doma toaletu a mnoho ľudí, najmä vo vidieckych oblastiach, si ich dokonca odmieta inštalovať, približuje agentúra DPA.

Podľa údajov získaných pri sčítaní ľudu v roku 2011 toaletu vlastní 46,9 percenta z 246,6 milióna indických domácností, kým 49,8 percenta sa vyprázdňuje v otvorenom priestore. Zvyšných 3,2 percenta domácností používa verejné záchody.