Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Informátora WikiLeaks Bradleyho Manninga odsúdili na 35 rokov väzenia

Bradleyho Manninga privádzajú na súd vo Fort Meade Foto: TASR/AP

Manningovi obhajcovia požiadajú o milosť amerického prezidenta Baracka Obamu.

Fort Meade 21. augusta (TASR) - Na 35 rokov väzenia odsúdili dnes amerického vojaka Bradleyho Manninga za poskytnutie utajovaných informácií webovej stránke WikiLeaks.

Manninga (25) v júli uznal vojenský súd vinným v 20 z celkovo 22 bodoch obžaloby, vrátane šiestich porušení zákona o špionáži, za čo mu hrozilo až 90 rokov väzenia. Zbavili ho však najvážnejšieho obvinenia z napomáhania nepriateľovi.

Prokuratúra napokon požiadala sudkyňu Denise Lindovú o udelenie 60-ročného trestu. Obhajca David Coombs naopak navrhol, aby trest nepresahoval 25 rokov, pretože za túto dobu vyprší utajenosť niekoľkých dokumentov, ktoré Manning vyzradil.

Okrem pobytu za mrežami Manninga prepustia z armády a zbavia ho nároku na všetky obvyklé benefity vojenských veteránov.

O milosť požiadajú Obamu

Obhajcovia amerického vojaka Bradleyho Manninga požiadajú o milosť prezidenta USA Baracka Obamu. Informáciu zverejnila internetová stránka Manningových stúpencov bradleymanning.org.

Boj za Manningovo oslobodenie však podľa jeho priaznivcov ani zďaleka nekončí. Obhajca David Coombs chce požiadať prezidenta Obamu, aby jeho klientovi udelil milosť.

Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP
Okrem toho predloží žiadosť o zmiernenie trestu generálovi Jeffreymu Buchananovi, ktorý dozeral na priebeh procesu na vojenskom súde na základni Fort Meade.

Coombs sa mieni obrátiť aj na armádny odvolací súd s viacerými sťažnosťami, ktoré sa budú týkať údajného porušenia Manningových práv na spravodlivý súdny proces.

Stránka WikiLeaks, ktorej Manning poskytol utajované informácie, označila dnešný verdikt za "dôležité strategické víťazstvo". Zdôraznila pritom skutočnosť, že po započítaní rokov strávených vo väzbe môže byť prepustený na slobodu už za necelých deväť rokov.

Manningovi stúpenci tiež vyzdvihujú aj to, že ho súd zbavil najvážnejšieho obvinenia z napomáhania nepriateľovi, čo pripisujú celosvetovej mobilizačnej kampani na jeho podporu.