Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Instantné rezance stiahli z predaja kvôli vysokému obsahu olova

Na snímke balíčky s instantnými rezancami Maggi v Naí Dillí 3. júna 2015. V obľúbených instantných cestovinách predávaných v Indii zistili nadmerný obsah olova,. Vlády najmenej desiatich štátov Indie preto nariadili buď výrobky stiahnuť z obchodov, alebo dať otestovať vzorky z nich predtým, ako budú proti výrobcovi podniknuté príslušné opatrenia. Foto: TASR/AP

Ako informovala agentúra AP, ide o cestoviny značky Maggi, ktoré vyrába spoločnosť Nestlé India Ltd.

Naí Dillí 3. júna (TASR) - V obľúbených instantných cestovinách predávaných v Indii zistili nadmerný obsah olova, uviedla dnes agentúra AP.

Vlády najmenej desiatich štátov Indie preto nariadili buď výrobky stiahnuť z obchodov, alebo dať otestovať vzorky z nich predtým, ako budú proti výrobcovi podniknuté príslušné opatrenia. Ako informovala agentúra AP, ide o cestoviny značky Maggi, ktoré vyrába spoločnosť Nestlé India Ltd.

Vedenie mesta Naí Dillí v utorok informovalo, že dalo vypracovať testy 13 vzoriek cestovín značky Maggi. Ukázalo sa, že v desiatich prípadoch v nich bol nadmerný obsah olova a glutamátu sodného, používaného ako zvýrazňovač chuti. V dôsledku týchto zistení v Indii výrazne klesol predaj výrobkov tejto značky.

Dillíjske vedenie sa rozhodlo zažalovať firmu, ktorá však tvrdí, že jej výrobky sú bezpečné a obsah olova v nich je hlboko pod stanovenými limitmi. Vedenie mesta bude dnes rokovať so zástupcami firmy, ktorej materská spoločnosť sídli vo Švajčiarsku.

Spoločnosť Nestlé India tento týždeň vo svojom vyhlásení uviedla, že si pravidelne dáva robiť kontroly všetkých vstupných surovín na obsah olova v nich. Kontroly pre firmu robia aj akreditované laboratóriá. Všetky testy opakovane preukazujú, že obsah olova v rezancoch Maggi je v prípustných medziach.