Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Inštitúcie EÚ chcú obmedziť dovoz minerálov z konfliktných zón

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Regulácia z dielne Európskej komisie by mala motivovať firmy v EÚ, aby získavali 95 percent cínu, tantalu, volfrámu a zlata z overených zdrojov.

Brusel/Štrasburg 22. novembra (TASR) – Na obmedzení dovozu minerálov a kovov zo zón konfliktu sa dnes neformálne dohodli Európske inštitúcie. Cieľom regulácie je získavať suroviny z transparentných zdrojov v stabilizovaných oblastiach, namiesto ich nákupu z nepokojných štátov, kde z toho profitujú ozbrojené skupiny.

"Pravidlá, na ktorých sme sa dnes dohodli, sú veľkým krokom vpred v úsilí zastaviť porušovanie ľudských práv a konflikty financované z obchodu s nerastami. Som si istá, že tým pomôžeme ľuďom, ktorí žijú v zónach konfliktov,"
skonštatovala eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Regulácia z dielne Európskej komisie by mala motivovať firmy v EÚ, aby získavali 95 percent cínu, tantalu, volfrámu a zlata z overených zdrojov. Uvedené nerasty sa používajú napríklad v mobilných telefónoch, autách a pri výrobe šperkov.

"Dnes sme dokázali, že vieme spojiť naše sily, keď chceme zabrániť ziskom ozbrojených skupín z predaja týchto minerálov,"
uviedol slovenský minister životného prostredia Peter Žiga. Občania EÚ si podľa neho vďaka regulácii budú môcť byť istí, že si kúpou výrobkov vyrobených v EÚ nepodporujú porušovanie ľudských práv v štátoch zmietajúcich sa v konfliktoch.

Európska komisia vypracuje odporúčania, ktoré firmám pomôžu určiť problémové zdrojové oblasti pri nákupe uvedených minerálov. Reguláciu ešte musia formálne schváliť členské štáty a Európsky parlament.