Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Inštitúcie EÚ sa dohodli na odstránení plastov, ktoré končia v moriach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dohoda sa týka opatrení, ktoré v máji tohto roka navrhla v podobe smernice eurokomisia s cieľom znížiť zamorenie morí a oceánov plastovými výrobkami a nevyužívanými rybárskymi zariadeniami.

Brusel 19. decembra (TASR) - Európska komisia (EK) privítala predbežnú politickú dohodu o riešení otázky plastového odpadu, ktorú sa v noci z utorka na stredu podarilo uzavrieť vyjednávačom Európskeho parlamentu (EP) a Rady Európskej únie.

Dohoda sa týka opatrení, ktoré v máji tohto roka navrhla v podobe smernice eurokomisia s cieľom znížiť zamorenie morí a oceánov plastovými výrobkami a nevyužívanými rybárskymi zariadeniami. Smernica zameraná na umelohmotné výrobky na jedno použitie je súčasťou prvej komplexnej európskej stratégie v oblasti plastov, ktorá má chrániť životné prostredie a obyvateľov EÚ pred znečistením umelohmotnými výrobkami a zároveň podporovať inovácie a ekonomický rast. Nové pravidlá prispievajú k širšiemu úsiliu zaistiť udržateľnosť v Európe a podporiť obehovú ekonomiku (účelnejšie využívanie odpadov).

Podľa slov prvého podpredsedu EK Fransa Timmermansa, ktorý je zodpovedný za trvalo udržateľný rozvoj, ide o skutočne ambicióznu dohodu, ktorá má pomôcť znížiť množstvá plastových výrobkov na jedno použitie a chrániť planétu. "EÚ ako celok preukázala skutočnú odvahu pri riešení tohto problému, čím sa stala globálnym lídrom v boji proti plastovým odpadom v moriach a oceánoch," skonštatoval Timmermans.

"Za situácie, keď jeden rok privezieme ulovené ryby domov v plastovej taške a v nasledujúcom roku prinesieme túto tašku domov v rybe, musíme tvrdo a rýchlo pracovať," opísal situáciu eurokomisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybné hospodárstvo Karmenu Vella.

Komisia v tejto súvislosti pripomenula, že nová smernica EÚ bude na celosvetovej úrovni najambicióznejším právnym nástrojom, ktorý sa zaoberá odpadom v moriach a oceánoch. Obsahuje viaceré opatrenia, ktoré sa majú uplatňovať na rôzne kategórie výrobkov. Stanovuje, že ak sú možné a cenovo dostupné alternatívy, plastové výrobky na jedno použitie budú na trhu zakázané. Týka sa to napríklad plastových puzdier a obalov, príborov, tanierov, slamiek a miešadiel na nápoje, plastových držiakov na balóny či obalov na potraviny a nápoje vyrobených z expandovaného polystyrénu.

Pre iné výrobky platí, že ich obmedzené používanie bude predmetom národných stratégií na znižovanie odpadov.

Predbežnú medziinštitucionálnu dohodu musia teraz oficiálne schváliť Európsky parlament a Rada EÚ (ministri členských krajín). Následne bude nová smernica zverejnená v Úradnom vestníku EÚ a členské štáty budú mať dva roky na jej zakomponovanie do vnútroštátnej legislatívy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)