Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Internetové spojenie Sýrie so svetom sa obnovilo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V krajine od začiatku konfliktu dochádza k výpadkom internetu opakovane, avšak spravidla len na lokálnej úrovni.

Bejrút 8. mája (TASR) - Väčšina obyvateľov Sýrie bola od utorka večera až do dnešného popoludnia odrezaná od sveta, pretože nefungovalo internetové ani telefonické spojenie.

Internet je mimoriadne dôležitým komunikačným kanálom najmä pre opozíciu, ktorá ho využíva na informovanie o priebehu viac ako dva roky trvajúcej občianskej vojny. Aktivisti označili prerušenie internetového spojenia za zámerný krok, ktorý má vládnym jednotkám pomôcť pri ich vojenských operáciách.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na generálneho riaditeľa hlavnej správy telekomunikácií Bakra Bakra informovala, že internetové spojenie medzi provinciami bolo prerušné kvôli nefunkčnosti optického kábla.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne, ktoré monitoruje obe strany konfliktu, však dnes s odvolaním sa na vládne vojenské zdroje informovalo, že výpadok poskytovania internetových služieb bol súčasťou bezpečnostnej operácie.

V krajine od začiatku konfliktu dochádza k výpadkom internetu opakovane, avšak spravidla len na lokálnej úrovni. Podľa pozorovateľov ho súčasne s telefonickým spojením zrejme vypínajú sýrske úrady pred väčšími ofenzívami voči povstalcom, aby znemožnili ich vzájomnú komunikáciu a zabránili úniku informácií do zahraničia. Niektoré poruchy môže zapríčiňovať aj infraštruktúra poškodená počas bojov.