Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Interpol chce lídra Pravého sektora Dmytra Jaroša, vydal naň zatykač

Líder radikálneho hnutia Pravý sektor a prezidentský kandidát Dmytro Jaroš kráča v centre Kyjeva po tlačovej konferencii v Kyjeve v piatok 4. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Ukrajina podľa ukrajinského ministra vnútra svojich občanov na trestné stíhanie do zahraničia nevydáva, o to viac nie Ruskej federácii.

Paríž 25. júla (TASR) - Interpol vydal na žiadosť Ruskej federácie medzinárodný zatykač na lídra ukrajinskej radikálnej organizácie Pravý sektor Dmytra Jaroša. Medzinárodná policajná organizácia o tom dnes informovala na svojom webe.

Jaroš čelí obvineniam z verejného podnecovania na teroristické činy a extrémistické aktivity s využitím médií.

Ruská pobočka Interpolu dodala dokumenty týkajúce sa pátrania po Jarošovi do centrály organizácie ešte v apríli.

V Rusku je Jarošove stíhanie v plnom prúde. Tamojší vyšetrovatelia sa domnievajú, že ukrajinský radikál vo svojich vystúpeniach vyzýval protiruské živly na teroristické akcie a extrémistické činy na území Ruskej federácie.

Moskovský súd už skôr, v Jarošovej neprítomnosti, schválil vydanie zatykača na jeho osobu.

Heraščenko: Ukrajina Dmytra Jaroša na trestné stíhanie do Ruska nevydá

Ukrajina nevydá na trestné stíhanie do Ruska lídra Pravého sektoru Dmytra Jaroša, na ktorého vydal Interpol medzinárodný zatykač.

Toto stanovisko zverejnil dnes na jednej zo sociálnych sietí poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko, informovalo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

Ukrajina podľa Heraščenka svojich občanov na trestné stíhanie do zahraničia nevydáva, o to viac nie Ruskej federácii, ktorá odmieta vydať Ukrajine exprezidenta Viktora Janukovyča, jeho blízkych, ako aj viacerých predstaviteľov niekdajšieho režimu.

Miesto, na ktorom sa Jaroš zdržiava v súčasnosti, nie je známe, dodal Heraščenko. Súčasne spochybnil aj opodstatnenosť obvinení, ktorým Jaroš čelí v Ruskej federácii.