Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Interpol: Džihádisti cestujú do zón konfliktu aj na výletných lodiach

Talianska lodná spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď Costa Concordia v januári uviazla na plytčine pri ostrove Giglio, kde sa prevrátila na bok a čiastočne potopila, predstavila dnes svoju novú loď Costa Fascinosa. Pozrite si jej interiér. Foto:
Ilustračné foto

Využívanie výletných lodí militantmi sa podľa predstaviteľov Interpolu objavilo iba počas "posledných troch mesiacov".

Londýn 7. novembra (TASR) - Budúci džihádisti používajú na dopravu do konfliktných zón Blízkeho východu výletné lode. Uviedol to dnes webový server britskej stanice BBC s odvolaním sa na správu Interpolu. Využívanie výletných lodí militantmi sa podľa predstaviteľov Interpolu objavilo iba počas "posledných troch mesiacov".

Krajiny by mali viesť kontrolu všetkých cestujúcich v lietadlách "a čoraz viac aj na lodných linkách," povedal v Monaku generálny tajomník medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Ronald Noble. Skôr, ako sa táto záležitosť stane vážnym problémom, by sa podľa jeho slov kontrola zoznamov cestujúcich mala rozšíriť z leteckých spoločností aj o lodných operátorov.

Podľa Interpolu viacerí zahraniční extrémisti s cieľom spojiť sa s militantnými skupinami používali ako dopravný prostriedok na ceste do Iraku, Sýrie či Turecka výletné lode. Interpol informácie o tom, koľko militantov sa prepravilo takýmto spôsobom, nezverejnil.

Riaditeľ Interpolu pre boj s terorizmom Pierre Hilaire pre agentúru AP uviedol, že potenciálni bojovníci využívajú tento spôsob dopravy, aby sa vyhli zatknutiu.

"Keďže vedia, že letiská sú monitorované omnoho intenzívnejšie, používajú sa na dopravu do týchto oblastí výletné lode," povedal. "Sú dôkazy, že jednotlivci, špeciálne z Európy, cestujú do (tureckého pobrežného mesta) Izmit a iných miest, aby sa zapojili do tohto typu aktivít," dodal Pierre Hilaire.

Správa OSN odhaduje, že do boja po boku extrémistov zo skupiny Islamský štát vycestovalo do Sýrie a Iraku za posledné roky 15.000 džihádistov z viac ako 80 krajín. Turecké úrady deportovali z autobusových staníc a letísk v posledných mesiacoch už stovky podozrivých zahraničných džihádistov.