Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Interpol vydal zatykač na bývalého ´kremeľského bankára´Pugačova

Ruský miliardár Sergej Pugačev, na ktorého Interpol vydal zatykač. Pugačev, ktorý mal kedysi blízko ku Kremľu, sa neskôr stal jeho kritikom. Foto: TASR/AP

O vydanie zatykača požiadali ruské úrady, ktoré ho podozrievajú zo sprenevery a rozsiahlych podvodov, za čo mu v Rusku hrozí až 10-ročné väzenie.

Londýn/Moskva 27. novembra (TASR) - Interpol vydal zatykač na ruského miliardára Sergeja Pugačova, ktorý bol známy aj ako "kremeľský bankár". Informoval o tom denník Die Welt.

O vydanie zatykača požiadali ruské úrady, ktoré ho podozrievajú zo sprenevery a rozsiahlych podvodov, za čo mu v Rusku hrozí až 10-ročné väzenie. Bývalý oligarcha a senátor vybudoval v Rusku veľké firemné impérium, no kúpil aj rad spoločností v zahraničí, napríklad francúzsku sieť Hédiard.

Zlaté časy sa skončili bankrotom jeho banky Mešprombank v roku 2010, ktorý sa zaradil medzi najväčšie finančné škandály v krajine. Moskva mu vďaka dôvere vtedy pomohla oligarchovi zvládnuť krízu sumou viac než 1 miliardy USD (800 miliónov eur). Keď sa však v tom istom roku dostala banka do podozrenia zo sprenevery štátnych prostriedkov a začalo sa vyšetrovanie, Pugačov opustil Rusko. Miliardár sa odvtedy usiluje dostať k svojim zmrazeným účtom a tvrdí, že Kremeľ ho prenasleduje, nakoľko sa medzičasom stal jeho kritikom.

Pugačov takmer 10 rokov pracoval ako senátor ruskej republiky Tuva na mongolskej hranici a v roku 2008 ho tajné služby označili ako muža s úzkym vzťahom k Putinovi. V britskom časopise Forbes sa v rebríčku najbohatších ľudí sveta v roku 2008 zaradil na 605. miesto s majetkom za dve miliardy USD. Pugačov má sídla v Moskve, Londýne a na Azúrovom pobreží a v roku 2011 bol jedným z hostí na svadbe monackého kniežaťa Alberta II.