Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na internete sa objavilo interview s vdovou po islamistovi Coulibalym

Amedy Coulibaly a Hayet Boumddiene Foto: TASR/AP

Mladá žena sa v rozhovore vyjadrila, že nemala žiadne problémy dostať sa na územie kontrolované IS, a vyhlásila, že sa tam cíti dobre.

Paríž 12. februára (TASR) - Vdova po islamistovi Amédym Coulibalym, ktorý v januári zaútočil na obchod s kóšer tovarom, sa pridala k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Tvrdí to samotný IS v najnovšom čísle internetového časopisu, ktorý šíri prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Vo francúzštine vydaný časopis Dár al-Islám prináša dvojstranové "interview" s Hayat Boumeddienovou, ktorá tesne pred Coulibalyho útokom opustila Francúzsko a cez Španielsko sa dostala do Turecka. Poslednýkrát ju videli na tureckej strane hraníc so Sýriou.

V článku sa nespomína Boumeddienovej meno. Uvádza sa len, že ide o manželku Abou Bassira Abdallaha Al-Ifrikiho, alias Coulibalyho, ktorý začiatkom januára pri útoku smrteľne zranil policajtku na parížskom predmestí Montrouge a o deň neskôr obsadil supermarket s kóšer potravinami, pričom zastrelil štyroch ľudí. Vo videu, ktoré sa na internete objavilo po Coulibalyho zastrelení elitným policajným komandom, sa islamista vyznáva zo sympatií k IS.

Z textu spomínaného "interview" nevyplýva, či Boumeddienová skutočne poskytla zverejnený rozhovor, nie je z neho jasné ani to, kde sa nachádza. Tvrdí sa v ňom, že sa bezpečne dostala na územie pod správou IS, ale časopis neprináša žiadne jej fotografie ani iné dôkazy.

Ako informovala televízia CNN, podľa francúzskeho experta na terorizmus Jeana-Charlesa Brisarda magazín sa zdá byť oficiálnou tlačovinou IS, čo by mohlo byť zárukou pravdivosti tvrdení o Boumeddienovej.

Na otázku, aká bola Coulibalyho reakcia, keď sa dozvedel o plánoch IS na vytvorenie kalifátu na obsadených územiach Sýrie a Iraku, žena odpovedala, že chcel odísť do jednej z týchto krajín a bojovať. Magazín tohto muža označuje za "príklad hodný nasledovania" a prináša aj viacero jeho fotografií, vrátane posmrtných.

Mladá žena sa v rozhovore vyjadrila, že nemala žiadne problémy dostať sa na územie kontrolované IS, a vyhlásila, že sa tam cíti dobre.

K svojej úlohe pri príprave januárových islamistických útokov v Paríži sa nevyjadrila. Pomerne podrobné boli však jej rady, ako sa stať správnou moslimkou, pričom odporučila dôsledné štúdium Koránu, oddanosť, pokoru a podriadenosť mužom.

Televízia CNN získala v januári videozáznam, na ktorom by údajne mohol byť Coulibaly s Boumeddienovou, nasnímaní neďaleko objektov patriacich židovskej obci v Paríži. Zdroj oboznámený s vyšetrovaním útokov v Paríži pripustil vysokú mieru istoty, že ide práve o tento pár. Záznam z bezpečnostných kamier pochádza z konca augusta a začiatku septembra. Podľa vyšetrovateľov je zrejmé, že pár bol na obhliadke možných terčov pre Coulibalyho neskorší útok. Videozáznam z bezpečnostnej kamery sa podľa CNN zachoval práve pre to, že zachytával nezvyčajné správanie uvedenej dvojice.

Prvé číslo časopisu Dár al-Islám vyšlo 23. decembra. Nové číslo je na internete od stredy a dneška a na jeho titulnej strane je parížska Eiffelova veža s hliadkujúcim policajtom a nápis "Nech Alah prekľaje Francúzsko".

Na Boumeddienovú bol vo Francúzsku vydaný medzinárodný zatykač pre podozrenie zo spoluúčasti na príprave januárových atentátov v Paríži, ktoré si vyžiadali 17 obetí na životoch.

Televízia CNN začiatkom februára získala videozáznam zachytávajúci skupinu ozbrojencov IS, medzi ktorými je aj žena so zahalenou tvárou. Údajne by mohlo ísť práve o Boumeddienovú. Francúzske úrady momentálne záznam analyzujú.