Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

IOM bude v roku 2024 potrebovať na pomoc 7,9 miliardy dolárov

Šéfka Agentúry OSN pre migráciu (IOM) Amy Popeová. Foto: TASR/AP

Šéfka IOM Amy Popeová podotkla, že ak je migrácia dobre riadená, je hlavným prispievateľom ku globálnej prosperite a pokrok.

Ženeva 22. januára (TASR) - Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v pondelok oznámila, že tento rok potrebuje 7,9 miliardy dolárov na pomoc pre takmer 140 miliónov ľudí vrátane presídlených osôb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

IOM uviedla, že zmienenú sumu potrebuje na "záchranu životov a ochranu ľudí, ktorí sú v pohybe, ako aj na podnietenie riešení problému vysídľovania osôb a podporu bezpečných ciest pre riadenú migráciu".

"Neriadená a nútená migrácia dosiahla bezprecedentnú úroveň a výzvy, ktorým čelíme, sú čoraz zložitejšie," uviedla vo vyhlásení šéfka IOM Amy Popeová, ktorá sa vlani v októbri stala prvou ženou na čele tejto organizácie.

Podotkla, že ak je migrácia dobre riadená, je hlavným prispievateľom ku globálnej prosperite a pokrok. "Nachádzame sa v kritickom okamihu a preto sme požiadali o takúto sumu, aby sme pomohli splniť tento sľub," dodala.

IOM bola založená pred viac ako 70 rokmi. V septembri 2016 sa stala súčasťou systému Organizácie Spojených národov.

Podľa údajov IOM na nebezpečných migračných trasách za uplynulých deväť rokov zomrelo alebo zmizlo viac ako 60.000 ľudí.