Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pri plavbe cez Stredozemné more zahynulo tento rok asi 4000 migrantov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Počet mŕtvych v porovnaní s celkovým počtom migrantov, ktorí sa vydali cez Stredozemné more, je oveľa vyšší než za minulý rok.

Ženeva 1. novembra (TASR) - Už takmer 4000 migrantov zahynulo tento rok pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more do Európy. Vyplýva to z dnes zverejnenej bilancie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

Do konca októbra si nebezpečná námorná trasa vyžiadala 3940 životov, oznámila medzivládna organizácia v Ženeve. Počet mŕtvych v porovnaní s celkovým počtom migrantov, ktorí sa vydali cez Stredozemné more, je tak oveľa vyšší než za minulý rok.

V roku 2015 zomrelo na tejto ceste do Európy, prevažne cez Turecko a Líbyu, podľa údajov OSN 3771 migrantov.

Počet úmrtí sa zvýšil napriek poklesu migrácie do Európy. Za prvých desať mesiacov roku 2015 dorazilo do Európy cez Stredozemné more približne 730.000 migrantov a utečencov, pokým v rovnakom období roku 2016 išlo o 334.000 ľudí.

Experti OSN pripisujú nárast úmrtí okrem iného tomu, že prevádzači najmä na pobreží Líbye posielajú migrantov na more v čoraz väčšej miere na člnoch nevhodných na takúto plavbu, ktoré sú navyše preplnené, píše v správe agentúra DPA.