Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

IOM: Ukončiť vojnu v Sýrii je spôsob, ako zredukovať počet utečencov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za prvé dva týždne januára prišlo cez Stredozemné more do Grécka a Talianska vyše 24.000 migrantov, vlani ich podľa údajov IOM za celý rok dorazil vyše milión.


Ženeva 14. januára (TASR) - Ukončiť vojnu v Sýrii je najlepší spôsob, ako obmedziť veľký tok žiadateľov o azyl prúdiacich do Európy napriek zimnému počasiu, povedal dnes generálny riaditeľ Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) William Lacy Swing.

Podľa jeho slov je Európska únia "úplne schopná" zvládnuť prílev žiadateľov o azyl, ak by jej štáty na to mali politickú vôľu, avšak protiimigračné nálady sú na vzostupe, citovala ho agentúra Reuters.

Za prvé dva týždne januára prišlo cez Stredozemné more do Grécka a Talianska vyše 24.000 migrantov, vlani ich podľa údajov IOM za celý rok dorazil vyše milión.

Swing povedal, že ich teraz prichádza menej, pretože je január, čo nie je vhodný čas na plavbu cez more, ale "tieto čísla môžu opäť vzrásť". Hovoril na tlačovom brífingu, ktorý usporiadalo Združenie zahraničných novinárov vo Švajčiarsku (APES).

Pýtali sa ho, aké sú podľa neho šance, že sa 25. januára uskutočnia v Ženeve mierové rokovania o Sýrii pod záštitou OSN. Swing odpovedal, že počty utečencov obmedzí iba vyriešenie päťročnej vojny v Sýrii. "Úprimne dúfame, že tieto rokovania uspejú, pretože tam je (najväčší) tlak," citovala ho agentúra Reuters.

O švédskych hraničných kontrolách a dánskom návrhu, aby úrady zadržiavali utečencom majetok prevyšujúci hodnotu 10.000 dánskych korún (1340 eur) a využívali ho na financovanie ich pobytu v krajine, povedal, že "tieto opatrenia evidentne neschvaľujeme".

Swing upozornil, že narastajú a rozširujú sa "bezprecedentné protiimigračné nálady", a to najmä v industrializovanom svete. V krajinách Európskej únie podľa neho chýba politická vôľa zvládnuť prílev imigrantov, pričom Turecko, Jordánsko a Libanon museli na niekoľko rokov prichýliť štyri milióny sýrskych utečencov.

Generálny riaditeľ IOM odsúdil silvestrovské masové útoky na ženy v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Upozornil však, že bez ohľadu na ich rozsah "nemožno kvôli nim odsúdiť celú populáciu jedného milióna utečencov, ktorí sem (do EÚ) prišli".