Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

IOM: V Bosne je najmenej 3000 migrantov bez strechy nad hlavou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia podľa Van der Auweraerta zvýši tlak na hraniciach krajiny.

Záhreb 28. decembra (TASR) - Najmenej 3000 migrantov v Bosne a Hercegovine je v súčasnosti bez prístrešia v podmienkach, ktoré sa dajú označiť za humanitárne nešťastie, upozornil v pondelok Peter Van der Auweraert, vedúci misie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Bosne a Hercegovine. Informovala o tom agentúra HINA.

Stredisko pre migrantov Lipa pri meste Bihač minulý týždeň v stredu postihol požiar a odvtedy je dočasne zatvorené, pripomína HINA. Van der Auweraert na Twitteri napísal, že oheň pravdepodobne založila skupina bývalých obyvateľov tábora.



Približne 1000 migrantov zo strediska zostalo bez strechy nad hlavou, píše HINA. Tí sa pridali k ďalším 1500-2000 osobám, ktoré prespávajú v lesoch, opustených budovách a narýchlo zhotovených stanových príbytkoch.

Van der Auweraert pre televíziu N1 uviedol, že zdroje na založenie nového strediska pre migrantov organizácia IOM k dispozícii má. Problémy sa však týkajú jeho umiestnenia.

Vláda Bosny a Hercegoviny súhlasila, že obec Lipa sa stane dočasným prijímacím strediskom pre migrantov. Na to je však potrebné vyprázdniť súčasný dočasný stanový tábor a postaviť nový - s potrebnou infraštruktúrou a vybavením.



Miestne úrady v Bihači migrantom v obci Lipa nedovolili dočasne sa ubytovať v bývalom tábore v neďalekom meste Bira.

Situácia podľa Van der Auweraerta zvýši tlak na hraniciach krajiny, pretože časť migrantov - tí, ktorí sú bez strechy nad hlavou - sa vydala smerom do Chorvátska a časť sa rozhodla vrátiť sa do Srbska.

V Bosne a Hercegovine sa podľa odhadov IOM v súčasnosti nachádza približne 8000 nelegálnych migrantov. Väčšina z nich sa nachádza v Unsko-sanskom kantóne a v oblasti hlavného mesta Sarajevo, kde sú dva tábory pre migrantov.