Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Stredozemnom mori od januára zahynulo viac ako 3000 migrantov

Archívna snímka: Pri pobreží ostrova Lampedusa na juhu Talianska stroskotala loď prevážajúca utečencov. Foto: TASR/AP

Podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu od januára prišlo do Európy viac ako 750.000 utečencov a migrantov, z ktorých väčšina priplávala ku gréckym alebo talianskym brehom.

Ženeva 29. júla (TASR) - Viac ako 3000 ľudí zahynulo tento rok pri pokuse dostať sa do Európy cez Stredozemné more, čo je o takmer 60 percent viac ako za rovnaké obdobie minulého roka. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

Podľa IOM pri pokuse o prekonanie Stredozemného mora zahynuli zahynulo 3034 migrantov a utečencov. Toto číslo zahŕňa aj 39 migrantov, ktorých telá sa našli tento týždeň pri líbyjskom pobreží. Ide už o tretí rok v poradí, keď počet mŕtvych utečencov v Stredozemnom mori prekročil hranicu 3000, pričom vlani bola táto hranica dosiahnutá v októbri a v roku 2014 v septembri.

IOM tiež uviedla, že od januára prišlo do Európy viac ako 750.000 utečencov a migrantov, z ktorých väčšina priplávala ku gréckym alebo talianskym brehom.

Pozoruhodným je podľa IOM stúpajúci počet Nigérijčaniek, ktoré od začiatku roku 2015 prišli do Talianska.

Na mori zachraňujú vyše 600 migrantov

Záchrana 603 migrantov prebieha v Stredozemnom mori medzi Sicíliou a severnou Afrikou, oznámili dnes talianske námorné sily. Tri ich plavidlá zatiaľ zachytili šesť menších lodí s migrantmi a pátracia a záchranná operácia pokračuje.

Od príchodu teplejšieho letného počasia sa príchod migrantov do Talianska zvýšil, píše v správe agentúra DPA. Vo štvrtok v mori na tejto nebezpečnej trase zachránili celkovo 1095 ľudí, uviedla talianska pobrežná stráž.

Európska komisia dnes schválila ďalšiu pomoc Taliansku a Grécku, zameranú na zvládanie prílevu migrantov.

Grécko dostane 7,3 milióna eur na ich prijímanie a poskytovanie zdravotníckych služieb na ostrovoch v Egejskom mori a 500.000 eur na zlepšenie kanalizácie v migračnom centre na ostrove Samos.

Pre Taliansko je určených 2,2 milióna eur, ktoré využije jeho pobrežná stráž na potraviny pre zachránených migrantov a na personálne náklady, ako aj milión eur na oblečenie a zdravotnícke potreby pre jeho námorné sily.