Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

IOM:Počet obetí záplav na severe Afganistanu sa zvýšil na najmenej 200

Ľudia kráčajú v blízkosti svojich zničených domov po silných záplavách v provincii Baglán na severe Afganistanu v sobotu 11. mája 2024. Foto: TASR/AP

Silné záplavy, ktoré si vyžiadali desiatky obetí, zasiahli túto krajinu aj predošlý mesiac. Pre zmenu klímy sa podľa meteorológov v Afganistane zvyšuje počet extrémnych meteorologických javov.

Kábul 11. mája (TASR) - Najmenej 200 osôb prišlo o život počas záplav na severe Afganistanu, uviedla v sobotu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). TASR informuje podľa agentúry AFP.

Tieto osoby podľa IOM prišli o život v provincii Baglán, kde povodne vyvolané prudkým dažďom takisto zničili či poškodili tisíce domov.

Afganské ministerstvo vnútra v piatok hlásilo najmenej 50 obetí. Dodalo však, že tento počet sa môže ešte zvýšiť. Hovorca ministerstva uviedol, že do tejto provincie boli vyslané záchranné tímy a vrtuľníky. Situáciu však komplikovala nočná tma.

Silné záplavy, ktoré si vyžiadali desiatky obetí, zasiahli túto krajinu aj predošlý mesiac. Pre zmenu klímy sa podľa meteorológov v Afganistane zvyšuje počet extrémnych meteorologických javov, ako sú záplavy a suchá.

Afganistan, ktorý je desaťročia zmietaný vojnou a konfliktom, má obmedzené možnosti zmierňovať účinky klimatickej zmeny, pripomenula AFP s odvolaním sa na expertov.