Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

ODBORNÍCI: Ľudstvo si neuvedomuje katastrofické dôsledky zmeny klímy

Ilustračné foto. Foto: TASR

Zo správy Inštitútu pre výskum verejnej politiky vyplýva, že stabilitu globálneho politického a ekonomického systému ohrozuje najmä kombinácia piatich faktorov.

Londýn 12. februára (TASR) - Nepriaznivý vplyv ľudstva na prírodu dosiahol podľa správy Inštitútu pre výskum verejnej politiky (IPPR) kritickú úroveň, ktorá môže spôsobiť destabilizáciu spoločností a globálnej ekonomiky. V utorok o tom informoval spravodajský portál BBC.

Zo správy vyplýva, že stabilitu globálneho politického a ekonomického systému ohrozuje najmä kombinácia piatich faktorov, medzi ktoré patria: zmena klímy, vymieranie živočíšnych druhov, erózia vrchnej vrstvy pôdy, miznutie lesov a zvyšovanie kyslosti oceánov.

Tieto faktory spoločne podľa IPPR "poháňajú komplexný a dynamický proces environmentálnej destabilizácie, dosahujúcej kritickú úroveň".

Za najviac podceňovaný faktor považuje inštitút v tomto kontexte eróziu vrchnej vrstvy pôdy. Poukazuje pritom na to, že ornica sa stráca 10-40-krát rýchlejšie, než dokáže byť obnovovaná prirodzenými procesmi. Následkom toho sa od 50. rokov 20. storočia vplyvom erózie stratilo už 30 percent svetovej ornej pôdy.

IPPR v tejto súvislosti upozorňuje na to, že svet vstupuje do "epochy environmentálneho kolapsu". S výsledkami výskumu sa stotožňuje aj Simon Lewis z University College London (UCL), pričom dodáva, že "budúce problémy s nedostatkom potravín by mohli spôsobiť strmý rast cien a nasledujúce občianske nepokoje, zatiaľ čo nárast migrácie môže viesť k destabilizácii spoločností". V súčinnosti môžu následne tieto dva procesy "ochromiť politické inštitúcie, ako aj svetový obchod".

IPPR je britský ľavicový think-tank založený v roku 1988.