Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

IQAir: Najviac znečisteným mestom sa stala indonézska Jakarta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Indonézia sa zaviazala zastaviť výstavbu ďalších uhoľných elektrární od roku 2023 s tým, že do roku 2050 dosiahne uhlíkovú neutralitu.

Jakarta 10. augusta (TASR) - Indonézska metropola Jakarta sa stala mestom s najvyššou mierou znečistenia ovzdušia na svete. Na čele rebríčka figuruje už niekoľko dní. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry AFP a organizácie IQAir, ktorá zbiera a vyhodnocuje informácie o kvalite ovzdušia vo veľkých mestách.

Jakarta sa umiestňuje na prvom mieste rebríčka najviac znečistených miest od pondelka a predstihla saudskoarabský Rijád, katarskú Dauhu či pakistanský Láhaur.

IQAir meria kvalitu ovzdušia na základe koncentrácie častíc PM2.5 v ovzduší, ktoré môžu byť škodlivé pre pľúca.

Indonézsky prezident Joko Widodo uviedol, že plánuje riešiť úrovne znečistenia vzduchu znížením "bremena záťaže", ktoré nesie Jakarta. Ako pripomína AFP, krajina sa v budúcom roku pripravuje na presun hlavného mesta do oblasti na ostrove Borneo.

Obyvatelia Jakarty sa sťažujú, že znečistenie spôsobené priemyselným smogom, dopravnými zápchami a uhoľnými elektrárňami ovplyvňuje ich životy a zdravie. V hlavnom meste a jeho okolí žije približne 30 miliónov ľudí.

Indonézia sa zaviazala zastaviť výstavbu ďalších uhoľných elektrární od roku 2023 s tým, že do roku 2050 dosiahne uhlíkovú neutralitu. Napriek protestom aktivistov vláda rozširuje obrovskú uhoľnú elektráreň Suralaya na ostrove Jáva, ktorá je jednou z najväčších v juhovýchodnej Ázii.

Podľa organizácie Greenpeace v krajine funguje desať uhoľných elektrární v okruhu 100 kilometrov od hlavného mesta.