Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iracká armáda zvíťazila nad Islamským štátom v boji o mesto Tikrít

Na snímke príslušníci irackých bezpečnostných síl počas útoku proti militantom Islamského štátu (IS) na frontovej línii vedľa mŕtvol militantov IS v irackom Tikríte, 130 km severne od Bagdadu 30. marca 2015. Foto: TASR/AP

Ozbrojenci Islamského štátu ovládali Tikrít od júna 2014.

Tikrít 1. apríla (TASR) - Iracké bezpečnostné sily oslobodili dnes mesto Tikrít od militantov z organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie irackého ministra obrany Abdala Kádira Ubajdího.

Podľa Ubajdího dosiahli iracké sily "veľkolepé víťazstvo" a po mesiac trvajúcej ofenzíve sa im podarilo splniť svoje poslanie, ktorým bolo vyhnanie islamistov z domovského mesta bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna. Ozbrojenci IS ovládali Tikrít od vlaňajšieho júna.

Príslušníci irackých bezpečnostných síl odpaľujú raketu počas útoku proti militantom Islamského štátu (IS) na frontovej línii v irackom Tikríte, 130 km severne od Bagdadu 30. marca 2015.
Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na irackého ministra vnútra Muhammada Sálima Ghabbána, však stále prebiehajú boje v štvrti Kádisíja, kde zostali posledné skupiny islamistov.

Pozemnú ofenzívu irackých síl podporilo minulý týždeň vzdušnými útokmi aj letectvo Spojených štátov. Víťazstvo v bitke o Tikrít, ležiaci 130 kilometrov od irackej metropoly Bagdad, je vo všeobecnosti chápané ako kľúčový krok k vytlačeniu IS z Mósulu - druhého najväčšieho mesta krajiny.