Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Iracká armáda sťahuje posily do bojov o mesto Rutba na západe krajiny

Iracká vlajka, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vládna armáda toto mesto dobyla pred štyrmi mesiacmi, IS ho ovládal od roku 2014.

Bagdad 25. októbra (TASR) - Jednotky irackej armády podporované koalíciou krajín vedenou Spojenými štátmi naďalej vedú boje o mesto Rutba v provincii Anbár na západe Iraku, na ktoré v nedeľu z troch smerov zaútočila džihádstická organizácia Islamský štát (IS). Vládna armáda toto mesto dobyla pred štyrmi mesiacmi, IS ho ovládal od roku 2014.

Podľa agentúry Reuters napriek tlaku irackej armády a jej spojencov sa Islamskému štátu v noci nadnes podarilo rozšíriť územie, ktoré v meste kontroluje, z približne jednej tretiny na polovicu.

Druhú polovicu mesta - vrátane výjazdov na diaľnicu spájajúcu Rutbu s Bagdadom - má pod kontrolou iracká armáda a bojovníci zo sunnitských kmeňov. Iracká armáda sťahuje do Rutby posily, dodali pre Reuters iracké bezpečnostné zdroje.

Spravodajská stanica Sky News Arabia však medzičasom informovala, že útočiacej vládnej armáde sa po troch dňoch ťažkých bojov Rutbu od Islamského štátu podarilo oslobodiť.

Rutba leží v provincii Anbár na západe Iraku, pri hraniciach s Jordánskom. Bola kolískou vzbury sunnitov proti šiitmi vedenej irackej vláde a americkým ozbrojeným silám, ktoré v roku 2003 zosadili prezidenta Saddáma Husajna.

Vojenskí analytici sú presvedčení, že IS rozpútal boje o toto mesto s cieľom odvrátiť pozornosť irackej armády a jej spojencov od bitky o Mósul. Iracké vládne sily tam približne pred týždňom spustili rozsiahlu útočnú operáciu proti Islamskému štátu, ktorý Mósul ovláda od leta 2014.

Podobný útok podnikol IS aj uplynulý týždeň, keď zaútočil na mesto Kirkúk, vzdialené od Mósulu asi 170 kilometrov juhovýchodne. Boje o Kirkúk trvali dva dni a vyžiadali si životy najmenej 80 ľudí.