Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Iracká armáda oslobodila srategicky významné mesto Ramádí od IS

Hustý čierny dym stúpa z pozícií militantov Islamského štátu (IS) počas leteckých útokov Američanmi vedenej koalície a bojov príslušníkov irackých bezpečnostných síl na frontovej línii v irackom meste Ramádí, 115 km západne od Bagdadu, archívne foto z 24. decembra 2015 Foto: TASR/AP

Vládny areál bol poslednou významnejšou baštou Islamského štátu v Ramádí, metropole vzdialenej približne 110 kilometrov západne od Bagdadu. Džihádisti ovládali toto pôvodne 300-tisícové mesto od mája.

Bagdad 28. decembra (TASR) - Iracká armáda dnes vyhlásila, že strategicky významné mesto Ramádí bolo oslobodené od bojovníkov extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

Posledným miestom rozsiahlejších bojov bol komplex vládnych budov v centre Ramádí. Nad komplexom dnes dopoludnia zaviala štátna vlajka Iraku, ktorú tam vztýčili príslušníci irackých protiteroristických síl, uviedla agentúra Reuters.

"Mesto Ramádí bolo oslobodené. Iracké protiteroristické sily vztýčili nad vládnym komplexom vlajku Iraku," vyhlásil v irackej štátnej televízii armádny hovorca brigádny generál Jahjá Rasúl.

Jeho kolega - generál Ismáíl Mahláwí, ktorý vedie vojenské operácie v provincii Anbár - však spresnil, že armáda dobyla len kľúčový vládny komplex. Niektoré ďalšie časti mesta však podľa neho zostávajú pod kontrolou IS, spresnila agentúra AP.

Vládny areál bol poslednou významnejšou baštou Islamského štátu v Ramádí, metropole západoirackej provincie Anbár, vzdialenej približne 110 kilometrov západne od Bagdadu. Džihádisti ovládali toto pôvodne 300-tisícové mesto od mája.

Pozemnú ofenzívu irackých vládnych síl zameranú na znovudobytie centra Ramádí, ktorá sa začala minulý utorok, podporovali aj lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA. Postup vojakov však spomaľovali ostreľovači, nastražené výbušniny a zničené mosty, ktoré odpálili bojovníci IS.



Iracká armáda stále oblieha vládny komplex v Ramádí



Iracké ozbrojené sily pokračovali aj dnes v obliehaní komplexu vládnych budov v centre Ramádí, ktoré je poslednou baštou extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v tomto strategicky významnom meste na západe Iraku.

Iracká armáda už v nedeľu popoludní deklarovala víťazstvo a úplné ovládnutie vládnej štvrte v Ramádí. Agentúra AP však dnes priniesla vyjadrenie irackého generála Ahmada Baláwího, podľa ktorého boje v komplexe pokračovali ešte aj dnes.

Brigádny generál uviedol, že iracké jednotky stále obliehajú vládnu štvrť a pre obavy z nastražených výbušnín a samovražedných atentátnikov sa do nej obávajú vstúpiť. Vojaci preto čakajú na príchod expertov na likvidáciu bômb.

Paľba zo strany militantov v ranných hodinách utíchla, čo podľa generála môže znamenať, že bojovníci IS nachádzajúci sa v komplexe už boli zlikvidovaní alebo utiekli.

Ramádí, metropolu západoirackej provincie Anbár, vzdialenú asi 110 kilometrov západne od Bagdadu, dobyli bojovníci IS v máji tohto roku. Prebiehajúcu pozemnú ofenzívu zameranú na znovudobytie mesta zo vzduchu podporujú lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA.

Získanie Ramádí by bolo pre irackú armádu významnou psychologickou vzpruhou pri plánovanom ťažení na Mósul - druhé najväčšie iracké mesto, ktoré taktiež kontroluje Islamský štát.