Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Iracké jednotky v mósulskom Starom meste dobyli ruiny mešity an-Núri

Ilustračná snímka.. Foto: TASR/AP

Práve v tejto mešite totiž vodca džihádistov abú Bakr al-Bagdhádí v roku 2014 vyhlásil vznik samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa na obsadených územiach Iraku a Sýrie.

Mósul 29. júna (TASR) - Iracké jednotky dnes na úsvite prenikli do tej časti centra irackého mesta Mósul, kde do minulého týždňa stávala mešita an-Núri, ktorá bola významným symbolom džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Práve v tejto mešite totiž vodca džihádistov abú Bakr al-Bagdhádí v roku 2014 vyhlásil vznik samozvaného kalifátu rozprestierajúceho sa na obsadených územiach Iraku a Sýrie.

Oddiely osobitného určenia irackej armády dnes popoludní vstúpili do komplexu bývalej mešity a prebrali kontrolu aj nad priľahlými ulicami.

Veliteľ irackých jednotiek, generál Sámi Arídí, predtým podľa agentúry AP uviedol, že vládni vojaci nevstúpia do zničeného komplexu mešity, keďže sú obavy, že islamisti tam nechali alebo nastražili výbušniny. Vojaci vládnych síl však mali celý areál prehliadnuť a preveriť, či je bezpečný.

Predstavitelia irackých a koaličných jednotiek tvrdia, že mešitu a jej naklonený minaret vyhodili do vzduchu islamisti, ktorí však zo zničenia budovy obviňujú lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície.

Agentúra AP poznamenala, že dnešný prienik vládnych jednotiek je ďalšou etapou ich postupu cez poslednú baštu islamistov v Mósule - Staré mesto. Bitka o túto historickú časť Mósulu, ktorá leží západne od rieky Tigris, je označovaná za poslednú etapu oslobodzovania mesta.

Podľa odhadu irackej armády sa v obliehanom Starom meste nachádza 350 militantov, ktorí sa skrývajú medzi civilistami v ich rozpadávajúcich sa domoch. Na spomalenie postupu vojakov džihádisti veľmi často využívajú nástražné výbušniny, paľbu ostreľovačov a samovražedné bombové útoky.

Za líniami IS je stále uviaznutých vyše 50.000 civilistov, teda približne polovica obyvateľstva Starého mesta. Majú málo potravín, vody a liekov, oznámili tí, ktorým sa podarilo ujsť.

Humanitárne organizácie informovali, že IS zabránil mnohým obyvateľom odísť a používa ich ako živé štíty. Militanti zabili za posledné tri týždne stovky civilistov utekajúcich zo Starého mesta.