Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Iracké jednotky a Kurdi pozastavili postup na Mósul, zapája sa Turecko

Iracké vládne sily počas dobýjania Mósulu, ktorý je baštou džihádistickej organizácie Islamský štát v Iraku, 18. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Vysvetľujú to však odlišne. Kým Kurdi tvrdia, že si držia svoje pozície, lebo dosiahli svoj cieľ, Iračania svoj postup stopli preto, aby si Kurdi splnili svoje úlohy.

Cházir 18. októbra (TASR) - Iracké a kurdské jednotky dnes pozastavili svoju postup v bitke o iracké mesto Mósul, a to len deň po začiatku operácie, ktorej cieľom je poraziť a vyhnať odtiaľ džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Na fronte východne od Mósulu je dnes väčšinou pokoj, informovala agentúra AP. V pondelok sa v tejto oblasti uskutočnil nástup kurdských jednotiek péšmarga podporovaných náletmi spojeneckých lietadiel a ťažkým delostrelectvom.

"Držíme si svoje pozície," uviedol dnes kurdský plukovník Chatar Šajchan, ktorého jednotky sa v pondelok zmocnili viacerých dedín východne od Mósulu. Šajchan dodal, že "iracká armáda bude postupovať poza pozície, ktoré máme pod kontrolou". "My sme (už) dosiahli svoj cieľ," spresnil kurdský veliteľ.



Veliteľ irackých jednotiek operujúcich v oblasti však uviedol, že vládni vojaci zastavili svoj postup na žiadosť kurdských síl, ktoré chceli takto získať čas na splnenie svojich úloh.

Podľa AP zatiaľ nie je možné preveriť tieto navzájom si odporujúce výroky.

Brigádny generál irackej armády Hajdar Fádil potvrdil, že jeho jednotky mali začať svoj postup dnes na úsvite. Dodal, že irackí a kurdskí velitelia sa dnes stretnú, aby diskutovali o ďalšom postupe.

Podľa AP sa dá predpokladať, že bitka o Mósul bude trvať týždne, možno aj mesiace. Nasadených do nej má byť viac ako 25.000 mužov: príslušníkov irackej armády, Kurdov z jednotiek péšmarga, bojovníkov zo sunnitských kmeňov, ako aj vojakov šiitských milícií. Spojené štáty a nimi vedená koalícia tejto operácii poskytujú podporu zo vzduchu a čiastočne aj na zemi.

Hovorca koaličných jednotiek uviedol, že operácia na dobytie Mósulu ide podľa plánu. Dodal, že iracké sily dosiahli "excelentný progres". Uviedol tiež, že nedošlo k "žiadnej prestávke v snahách o oslobodenie Mósulu".

"Vojaci postupujú k mestu z rôznych smerov," informoval dnes hovorca spojeneckých síl, plukovník John Dorrian. Spresnil, že niektorí velitelia splnili stanovený cieľ skôr, keďže narazili na menší odpor protivníka.



Prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání v pondelok na tlačovej konferencii informoval, že iracké sily a bojovníci kurdských jednotiek péšmarga "vyčistili" v prvý deň bitky o Mósul približne 200 štvorcových kilometrov územia, ktoré bolo pod kontrolou IS. Kurdskí velitelia predtým uviedli, že v okolí Mósulu obsadili deväť dedín a zatlačili IS o osem kilometrov. Východne od Mósulu sa frontová línia teraz nachádza asi 30 kilometrov od hraníc mesta.

IS tvrdí, že v pondelok podnikol proti silám útočiacim na Mósul 12 samovražedných atentátov, medzi nimi bolo aj osem, ktorých terčom boli jednotky péšmarga. Podľa tlačovej agentúry Amák napojenej na IS iracké sily sa v pondelok zmocnili údajne len troch dedín a jednotkám IS južne od Mósulu sa podarilo zastaviť postup vládnych síl.

Turecko sa zapojilo do náletov na Mósul



Turecko sa v rámci vzdušných síl koalície pod vedením USA zúčastnilo náletov na iracké mesto Mósul. Uviedol dnes podľa DPA turecký premiér Binali Yildirim.

"Ako súčasť koaličných síl sa vzdušných útokov (na Mósul) zúčastnilo aj naše letectvo," povedal dnes na politickom mítingu v Ankare Yildirim.

Irackí predstavitelia trvajú na tom, že Turecko sa vojenských operácií zameraných na znovudobytie Mósulu z rúk militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) nesmie zúčastňovať.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok vyhlásil, že Ankara sa zapojí do operácie zameranej na dobytie severoirackého mesta Mósul, ktoré kontroluje IS.

Iracká vláda pritom takúto ponuku už v minulosti odmietla a trvala na tom, že pri ofenzíve sa bude spoliehať výhradne na vlastné sily.

Tisíce Iračanov protestovali proti tureckej vojenskej prítomnosti v krajine



Tisíce Iračanov sa dnes zišli pred tureckým veľvyslanectvom v Bagdade, aby protestovali proti tureckej vojenskej prítomnosti na severe Iraku. Turecké jednotky sú v tejto oblasti napriek opakovaným žiadostiam irackej vlády, aby ich Ankara zo základne Bašika stiahla.

Zhromaždení demonštranti vykrikovali protiturecké heslá a Turecko označovali za okupanta. Na demonštrácie proti tureckej vojenskej prítomnosti v Iraku vyzval aj radikálny šiitský duchovný Muktada as-Sadr.

Prítomnosť tureckých vojakov na irackom území vyvoláva napätie vo vzťahoch medzi Bagdadom a Mósulom. Táto téma sa znova dostala na program dňa aj v súvislosti so začiatkom bitky o mesto Mósul, ktoré chce iracká vládna armáda spoločne s kurdskými polovojenskými oddielmi a koalíciou pod vedením USA oslobodiť od takzvaného Islamského štátu (IS). Táto džihádistická organizácia ovláda Mósul od roku 2014.

Turecko sa na bitke o Mósul nezúčastňuje, a to aj napriek tomu, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovane vyjadroval záujem o zapojenie tureckých jednotiek do bojov proti IS v Iraku.

Pokiaľ ide o prítomnosť tureckých vojakov v Bašike, kde pôsobí aj 150 tureckých inštruktorov, ktorí poskytujú výcvik irackým silám z radov sunnitov, Erdogan informoval, že zostanú na svojich miestach. Zdôraznil, že ich prítomnosť na základni na severe Iraku je súčasťou opatrení na posilnenie bezpečnosti Turecka.