Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iracké sily zmarili pokus IS o prelomenie obrannej línie v Ramádí

Sýrske opozičné sily v provincii Rakka Foto: TASR/AP

Mesto kontrolujú ozbrojenci IS už od nedele. V súčasnosti sa pokúšajú konsolidovať svoje pozície východne od mesta.

Bagdad 21. mája (TASR) - Iracká polícia za pomoci sunnitských kmeňových oddielov zmarila pokus organizácie Islamský štát (IS) o prelomenie obrannej línie východne od Ramádí, metropoly nepokojnej provincie Anbár.

Mesto kontrolujú ozbrojenci IS už od nedele. V súčasnosti sa pokúšajú konsolidovať svoje pozície východne od mesta.

Bojovníci IS sa v noci nadnes pokúsili preraziť obranné línie pri meste Husajba Šarkíja, na polceste medzi Ramádí a kľúčovou vojenskou základňou, kde sa momentálne zhromažďujú príslušníci irackých ozbrojených síl a šiitských milícií. Základňa Habbaníja sa má stať odrazovým mostíkom protiofenzívy zameranej na znovuzískanie Ramádí.

Obrancovia však útok zo strany IS odrazili, keď ich zo vzduchu podporili armádne bojové vrtuľníky. Základňa Habbaníja je jednou z posledných bášt vládnych síl v prevažne sunnitskej provincií Anbár.

Podľa agentúry Reuters je dobytie Ramádí najväčším bojovým úspechom islamistov za posledný takmer rok a predstavuje vážny úder pre pokračujúcu protiofenzívu irackých vládnych síl voči IS. Spochybňuje tiež súčasnú stratégiu medzinárodnej koalície pod vedením USA, ktorá bombarduje pozície IS v Iraku a Sýrii.