Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Irackého viceprezidenta Tárika Hášimího odsúdili na smrť

Tárik al-Hášimí Foto: TASR/AP Photo

Hášimího uznali vinným z toho, že organizoval komandá smrti, ktoré sa zameriavali na činiteľov šiitmi vedenej vlády, príslušníkov bezpečnostných zložiek a šiitských pútnikov.

Bagdad 9. septembra (TASR) - Irackého viceprezidenta Tárika Hášimího odsúdili dnes v neprítomnosti na smrť pre obvinenia z terorizmu. Oznámila to iracká súdna rada.

Jedného z najprominentnejších sunnitských politikov v Iraku uznali vinným z toho, že organizoval komandá smrti, ktoré sa zameriavali na činiteľov šiitmi vedenej vlády, príslušníkov bezpečnostných zložiek a šiitských pútnikov.

"Najvyšší trestný súd vyniesol nad Tárikom Hášimím trest smrti po tom, ako bol usvedčený," uviedol hovorca súdnej rady.

Hášimí označuje celý proces za politicky motivovanú pomstu. Iracké úrady na neho vydali zatykač len niekoľko dní po skončení odsunu amerických vojsk vlani v decembri. Politik pred zatknutím unikol za hranice a našiel útočisko v Turecku, pričom vyhlasuje, že sa do Iraku za tejto situácie nevráti.

Hášimího proces vystupňoval napätie v už aj tak komplikovaných vzťahoch medzi irackými šiitmi a sunnitmi a vyvolal dlhodobú politickú krízu v krehkej vládnej koalícii.