Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Irackí Kurdi ponúkli zmrazenie výsledkov referenda o nezávislosti

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kurdi koncom septembra zorganizovali referendum o nezávislosti od Iraku, ktoré však Bagdad považuje za ilegálne. Vláda reagovala na tento krok opätovným zmocnením sa mesta Kirkúk.

Káhira 25. októbra (TASR) - Regionálna vláda Kurdistanu (KRG) na severe Iraku ohlásila v stredu ochotu zmraziť výsledky referenda o nezávislosti. Táto iniciatíva je podľa agentúry Reuters súčasťou úsilia o ukončenie vojenskej konfrontácie s irackými silami a riešiť vzniknutú krízu s ústrednou vládou v Bagdade prostredníctvom dialógu.

"Boje medzi oboma stranami neprinesú víťazstvo ani pre jednu z nich; povedú k totálnemu zničeniu krajiny," uviedla KRG vo vyhlásení. "Vláde, Iraku a medzinárodnej verejnosti predkladáme nasledujúci návrh: 1. okamžité prímerie; 2. zmrazenie výsledkov referenda; 3. začiatok otvoreného dialógu s federálnou vládou na základe irackej ústavy," uvádza sa v stanovisku.

Iracká vláda minulý týždeň - keď spustila kampaň na opätovné získanie územia od Kurdov, ktorí spravujú autonómny región troch provincií - pretvorila rovnováhu síl na severe krajiny a zmocnila sa tam i ďalšieho rozľahlého územia.

Kurdi koncom septembra zorganizovali referendum o nezávislosti od Iraku, ktoré však Bagdad považuje za ilegálne. Vláda reagovala na tento krok opätovným zmocnením sa mesta Kirkúk, priľahlých lokalít ťažby ropy, ako aj ďalších území, ktoré Kurdi získali z područia teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil armáde obsadenie všetkých sporných území a požaduje aj centrálnu kontrolu hraničných priechodov do Turecka, z ktorých všetky ležia v kurdskej autonómnej oblasti.