Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Irackí opoziční demonštranti protestovali proti raketovému útoku Iránu

Na snímke demonštrant máva irackou zástavou počas protestu v súvislosti so stredajšími iránskymi útokmi na dve vojenské základne v Iraku neďaleko Námestia Tahrír v Bagdade v Iraku 8. januára 2020. Foto: TASR/AP

Vlna odporu, ktorá vypukla vlani v októbri proti vládnucej elite v Iraku, sa týka aj vojenského a politického vplyvu susedného Iránu.

Bagdad 8. januára (TASR) - Irackí protivládni demonštranti v stredu zakladali ohne a blokovali ulice v blízkosti Námestia oslobodenia (Mídán at-Tahrír) v Bagdade počas protestu, ktorý bol namierený proti iránskemu raketovému útoku na dve vojenské základne v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Na demonštrácii v okolí uvedeného námestia, ktoré bolo v uplynulých mesiacoch stredobodom irackého protestného hnutia, sa zúčastnilo v ranných hodinách približne 100 ľudí. Protestujúci s irackými zástavami v rukách vykrikovali heslo "Irán preč, preč!", na čo ich rozohnali bezpečnostné sily.

Vlna odporu, ktorá vypukla vlani v októbri proti vládnucej elite v Iraku, sa týka aj vojenského a politického vplyvu susedného Iránu.

Pri stredajšom útoku zasiahli dve základne v Iraku približne dve desiatky rakiet. Iránska štátna televízia uviedla, že išlo o pomstu za smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, ktorý prišiel o život minulý piatok pri americkom útoku neďaleko medzinárodného letiska v Bagdade.