Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irackí vojaci omylom zásobili potravinami a strelivom extrémistov z IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdroj dodal, že irackí vojaci v teréne "tieto zásoby súrne potrebovali", ale kvôli "zlým plánom veliteľov irackej armády a nedostatku skúseností pilotov sme pomohli bojovníkom IS.

Bagdad 1. októbra (TASR) - Irackí vojenskí piloti zhodili zásoby streliva a potravín omylom na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát, a nie svojim kolegom, pre ktorých boli určené. S odvolaním sa na poslanca irackého parlamentu Hakíma az-Zamiliho o tom informovala americká televízia NBC.

Podľa NBC irackí letci omylom zhodili na pozície IS zásoby vody, potravinové balíky a strelivo. "Naši piloti nemajú dostatok skúseností, a tak pomohli nepriateľovi," vysvetlil Zamili.

Nemenovaný zdroj na irackom ministerstve obrany spresnil, že incident sa odohral ešte 19. septembra. Jeho pôvodcami boli mladí piloti, ktorí sa príslušníkmi letky stali len prednedávnom.

Zdroj dodal, že irackí vojaci v teréne "tieto zásoby súrne potrebovali", ale kvôli "zlým plánom veliteľov irackej armády a nedostatku skúseností pilotov sme pomohli bojovníkom IS v zabíjaní našich vojakov". Iracká armáda začala udalosť prešetrovať, uviedla NBC.

Islamský štát - donedávna nazývaný Islamský štát v Iraku a Levante - je radikálna islamistická teroristická organizácia pôvodom z Iraku. Na území, ktoré sa tejto výbojnej skupine podarilo dobyť, vyhlásila moslimský kalifát, samostatný štát rovnakého mena - Islamský štát. IS ovláda aj rozsiahle oblasti v Sýrii, odkiaľ ušli do Turecka desaťtisíce Kurdov.

Razantný postup IS v Sýrii a Iraku si vyžiadal reakciu medzinárodného spoločenstva v podobe vzdušných úderov na pozície IS na nimi obsadených územiach. Na čele tejto koalície sú Spojené štíty, ku ktorým sa pridalo viacero arabských a západoeurópskych krajín.