Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Iracký najvyšší súd odvolal predsedu parlamentu

Ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodnutie najvyššieho súdu prišlo na pozadí sporu medzi Halbúsím a Lajsom Dulajmím, ktorému bol tiež odobraný poslanecký mandát.

Bagdad 14. novembra (TASR) - Iracký najvyšší súd v utorok rozhodol o ukončení mandátu predsedu parlamentu Muhamada Halbúsího. Informoval o tom spravodajský web Šafak, na ktorý sa odvoláva TASR.

Americká televízia ABC v tejto súvislosti citovala dvoch predstaviteľov irackého parlamentu, ktorí pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že proti rozhodnutiu súdu sa nemožno odvolať a parlament si bude musieť zvoliť nového predsedu.

V rámci zložitého systému rozdelenia moci v krajine podľa náboženskej a etnickej príslušnosti je predsedom parlamentu vždy sunnitský moslim, premiérom je zástupca šiitskej vetvy islamu a prezidentom býva Kurd. Halbúsí bol tak najvyššie postaveným sunnitom v krajine.

Rozhodnutie najvyššieho súdu prišlo na pozadí sporu medzi Halbúsím a Lajsom Dulajmím, ktorému bol tiež odobraný poslanecký mandát. Dulajmí podal žalobu na Halbúsího za to, že údajne sfalšoval jeho podpis v liste, ktorým sa vzdal mandátu poslanca.

Dulajmí bol členom centristickej Strany pokroku (Hizb Takkadum) vedenej Halbúsím a v parlamentných voľbách v októbri 2021 za ňu kandidoval za volebné obvody v okresoch na severe Bagdadu.

Dňa 22. apríla 2022 však Halbúsí vylúčil Dulajmího zo Strany pokroku za "nedodržiavanie smerníc vedenia strany" a "porušenie interných predpisov". V júni tohto roku sa Dulajmí do parlamentu vrátil ako poslanec zastupujúci Združenie za suverenitu vedené Chamísom Chandžarom.