Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér obvinil Turecko z neplnenia dohody o stiahnutí vojakov

Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vpravo) a jeho iracký náprotivok Haider al-Abadi, archívne foto Foto: TASR/AP

Spor medzi Irakom a Tureckom vznikol začiatkom decembra, keď Ankara vyslala na základňu ležiacu neďaleko Mósulu približne 150 svojich vojakov.

Bagdad/Ankara 31. decembra (TASR) - Iracká vláda obvinila v stredu Turecko z neplnenia dohody o stiahnutí vojakov z oblasti pri meste Mósul a varovala, že v záujme ochrany štátnej zvrchovanosti by mohla proti Turkom vojensky zakročiť. Podľa vyhlásenia Bagdadu, ktoré citovala agentúra Reuters, premiér Hajdar Abádí pripomenul Ankare tento záväzok v telefonáte s tureckým náprotivkom Ahmetom Davutoglom.

Abádí tvrdí, že turecká vláda "nerešpektuje dohodu", a vyzval ju, aby "okamžite oznámila stiahnutie (vojakov) z irackého územia". Iracký minister zahraničných vecí Ibráhím Džaafarí predtým ubezpečil, že pokiaľ ide o terajší spor s Tureckom, Bagdad je odhodlaný vyčerpať všetky diplomatické prostriedky, nevylučuje však ani ďalšie možnosti.

"Ak budeme nútení bojovať a brániť našu zvrchovanosť a bohatstvo, tak budeme nútení bojovať," vyjadril sa Džaafarí pred novinármi.

Spor medzi Irakom a Tureckom vznikol začiatkom decembra, keď Ankara vyslala na základňu ležiacu neďaleko Mósulu približne 150 svojich vojakov. Ich úlohou malo byť poskytovanie ochrany vojenským poradcom, ktorí cvičia miestne sily v rámci príprav na ofenzívu proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS).

Ankara už pripustila, že v súvislosti s vyslaním vojakov došlo k "zlyhaniu komunikácie" s Bagdadom, a časť sporného kontingentu presunula na inú základňu v irackej autonómnej oblasti Kurdistan. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však vyhlásil, že úplné stiahnutie požadované Bagdadom nie je možné očakávať. Irackej vláde pritom odkázal, že stále nemá kontrolu nad tretinou územia svojej krajiny a pokiaľ chce použiť proti niekomu silu, nemalo by to byť Turecko, ale IS.