Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér vyzval Kurdov, aby nezneužívali IS na získavanie územia

Hajdar Abádí Foto: TASR/AP

Iracký premiér Hajdar Abádí vyzval prezidenta irackého Kurdistanu Masúda Barzáního, aby nezneužíval boj proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS) na rozširovanie kurdského územia.

Bagdad 29. septembra (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí vyzval prezidenta irackého Kurdistanu Masúda Barzáního, aby nezneužíval boj proti extrémistom z tzv. Islamského štátu (IS) na rozširovanie kurdského územia. Stalo sa tak počas ich dnešného stretnutia v Bagdade, píše agentúra Reuters.

Podľa vyhlásenia vlády v Bagdade lídri hovorili o prípravách na rozsiahlu ofenzívu zameranú na oslobodenie mesta Mósul z područia džihádistov. Ide o najväčšie iracké mesto pod kontrolou tejto ultrafundamentalistickej sunnitskej skupiny. Mesto sa nachádza v severnej časti krajiny.

Predpokladá sa, že na útoku na Mósul sa zúčastnia aj kurdské polovojenské oddiely péšmarga. Abádí chce s podporou vojenskej koalície pod velením USA mesto dobyť späť od IS ešte v priebehu tohto roka.

"Cieľom ťaženia by nemali byť územné konflikty, ale oslobodenie obyvateľov od perzekúcie Dáišu," povedal iracký premiér, použijúc pre túto teroristickú organizáciu jej alternatívny názov.

Barzáního Regionálna vláda Kurdistanu (KRG) už rozšírila svoj vplyv v provincii Kirkúk - oblasti bohatej na zásoby ropy a historicky nárokovanej Kurdmi. Došlo k tomu pred dvoma rokmi, keď iracká armáda podľahla postupujúcim extrémistom. Kurdi takisto rozšírili svoju vojenskú prítomnosť aj v oblasti okolo Mósulu, západne od ich regionálnej metropoly Arbíl.

Oddiely péšmarga sú rozmiestnené východne, severne a severozápadne od Mósulu, kým iracké vládne sily postupujú od juhu, sťahujúc slučku okolo mesta, kde pred vojnou žili dva milióny ľudí.

Vodca IS abú Bakr Baghdádí v júli 2014 práve z mósulskej Veľkej mešity vyhlásil v častiach Iraku a Sýrie kalifát.