Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér rozhodol o zrušení tretiny vládnych postov

Hajdar Abádí Foto: TASR/AP

Medzi predstaviteľmi, ktorí prišli o kreslá, sú aj doterajší traja vicepremiéri.

Bagdad 16. augusta (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí vydal dnes nariadenie, ktorým s okamžitou platnosťou znížil počet členov svojej vlády z 33 na 22 v rámci reformného plánu s cieľom zefektívniť štátnu správu a obmedziť korupciu.

Medzi predstaviteľmi, ktorí prišli o kreslá, sú aj doterajší traja vicepremiéri, zatiaľ čo portfóliá viacerých ministrov budú začlenené do iných rezortov, informuje agentúra Reuters. V irackej vláde tak po novom nebudú pôsobiť samostatní ministri pre ľudské práva, záležitosti žien či záležitosti provincií. V rámci redukcie tiež bude zlúčené napríklad ministerstvo turizmu a pamiatok s ministerstvom kultúry.

Abádího reformný plán, ktorý zvyšuje právomoci predsedu vlády a okrem vicepremiérov ruší aj tri viceprezidentské posty, v utorok jednohlasne schválil iracký parlament. V piatok vyšli do ulíc tisíce obyvateľov irackých miest, aby vyjadrili vládnemu plánu podporu.

Expremiéra a ďalších navrhujú súdiť za pád Mósulu

Iracký špeciálny parlamentný výbor žiada postaviť pred súd najmenej 30 bezpečnostných a politických predstaviteľov za pád mesta Mósul, ktorého sa vlani zmocnili militanti z organizácie Islamský štát. Na zozname je aj expremiér Núrí Málikí, informovala v nedeľu agentúra Reuters.

Správa výboru, ktorú mala agentúra k dispozícii, prisudzuje zodpovednosť za pád Mósulu aj tamojšiemu guvernérovi, bývalému úradujúcemu ministrovi obrany, bývalému šéfovi armády, bývalému šéfovi vojenskej spravodajskej služby či veliteľovi polície v provincii Nineveh, kde Mósul leží.

Islamský štát dobyl severoiracký Mósul v júni 2014 takmer bez boja. Doteraz neexistuje oficiálne zhodnotenie, ako mesto padlo, alebo kto vydal rozkaz zastaviť boje. Málikí obvinil nemenované krajiny, veliteľov a konkurenčných politikov, že pád Mósulu zorganizovali.