Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Iracký prezident a šéf OSN diskutovali o vývoji na Blízkom východe

Na snímke generálny tajomník OSA Antonio Guterres počas prejavu na Klimatickom summite v sídle OSN v New Yorku 23. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Sálih v súvislosti s rastúcim napätím na Blízkom východe po piatkovom zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního Američanmi potvrdil, že Irak sa chce stať územím regionálneho a svetového mieru

Bagdad 7. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok telefonoval irackému prezidentovi Barhamovi Sálihovi, aby prediskutovali prebiehajúci vývoj v regióne Blízkeho východu. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na irackú štátnu televíziu a tlačovú agentúru INA.

Podľa štátnej televízie Guterres v telefonáte vyjadril znepokojenie nad eskaláciou, ktorá ohrozuje svetový mier a bezpečnosť, pričom zdôraznil potrebu sebakontroly a rozvážnosti pri riešení tejto krízy.

Sálih v súvislosti s rastúcim napätím na Blízkom východe po piatkovom zabití iránskeho generála Kásema Solejmáního Američanmi potvrdil, že Irak sa chce stať územím regionálneho a svetového mieru, informovala štátna televízia bez uvedenia ďalších podrobností o charaktere telefonátu.