Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Abádí nariadil pozastavenie bojov v oblastiach nárokovaných Kurdami

Na snímke iracký premiér Hajdar Abádí. Foto: TASR/AP

Iracký prezident povedal, že sa tak rozhodol, aby "predišiel zrážkam a krviprelievaniu medzi synmi jedného národa".

Bagdad 27. októbra (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil v piatok dočasné 24-hodinové pozastavenie vojenských operácií v sporných oblastiach v okolí irackej autonómnej oblasti Kurdistan. Abádí podľa agentúry AP povedal, že sa tak rozhodol, aby "predišiel zrážkam a krviprelievaniu medzi synmi jedného národa".

K oznámeniu pozastavenia vojenských akcií došlo po tom, ako sa v médiách objavili mylné informácie, že medzi silami irackých Kurdov a Bagdadom sa podarilo dosiahnuť dohodu o prímerí. Zdrojom týchto správ bol hovorca koalície vedenej Spojenými štátmi Ryan Dillon. Ten neskôr informáciu dementoval s tým, že prebiehajú rozhovory medzi oboma stranami a že zrážky v sporných oblastiach prestali. Dodal však, že prímerie oficiálne dohodnuté nebolo.

Napätie na severe Iraku sa vystupňovalo po tom, ako Kurdi v septembri usporiadali sporné referendum o nezávislosti tamojšieho autonómneho regiónu Kurdistan. V ňom sa za nezávislosť vyslovilo 92 percent hlasujúcich. Bagdad referendum považuje za ilegálne.

Iracká vláda v reakcii zvýšila tlak na kurdské úrady zákazom medzinárodných letov, ako aj vojenským obsadením území v provincii Kirkúk, ktorá je bohatá na ropu, a ďalších oblastí nárokovaných Kurdmi mimo ich regiónu.

Kurdská vláda v stredu vyjadrila ochotu zmraziť výsledky referenda o nezávislosti. Abádí to odmietol s tým, že celá kríza sa dá vyriešiť len úplným anulovaním sporného referenda.