Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Americký vojak zahynul počas hliadky pri Mósule

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Americká armáda podporuje ofenzívu irackých bezpečnostných síl zameranú na opätovné dobytie Mósulu z rúk teroristov zo skupiny Islamský štát. Toto veľkomesto je poslednou baštou IS v Iraku.

Washington/Bagdad 1. mája (TASR) - Americký vojak zahynul v Iraku po tom, ako ho počas hliadky pri meste Mósul na severe krajiny zasiahol výbuch. Oznámilo to v nedeľu ministerstvo obrany Spojených štátov.

Nadporučík Weston C. Lee (25) z 82. výsadkovej divízie zomrel v sobotu po explózii tzv. improvizovaného výbušného zariadenia. Na bezpečnostnej hliadke bol v rámci americkej podpornej misie pre partnerské ozbrojené sily, uviedol Pentagón. Lee pochádzal zo štátu Georgia a vstúpil do pozemných síl USA v marci 2015.

Americká armáda podporuje ofenzívu irackých bezpečnostných síl zameranú na opätovné dobytie Mósulu z rúk teroristov zo skupiny Islamský štát (IS). Toto veľkomesto je poslednou baštou IS v Iraku. Koncom januára iracké sily ovládli jeho východnú časť.

Spojenými štátmi vedená "koalícia" podniká letecké útoky na pozície džihádistov. Okrem toho sú v oblasti v teréne nasadené americké špeciálne jednotky a poradcovia.