Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Armáda vytlačila IS z viac ako polovice západnej časti Mósulu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Iracké jednotky podporované Spojenými štátmi získali z rúk islamistov približne 60 percent územia západnej polovice Mósulu, pričom boje v tejto časti mesta naďalej pokračujú.

Mósul 16. marca (TASR) - Bezpečnostné sily vytlačili militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) z viac ako polovice západnej časti severoirackého mesta Mósul. Uviedol to dnes hovorca irackých ozbrojených síl Jahjá Rasúl.

Podľa Rasúla iracké jednotky podporované Spojenými štátmi získali z rúk islamistov približne 60 percent územia západnej polovice Mósulu, pričom boje v tejto časti mesta naďalej pokračujú. Východnú časť Mósulu vyhlásila vláda za "úplne oslobodenú" v januári.

Velitelia priamo na bojisku sú však podľa agentúry AP menej optimistickí a tvrdia, že frontová línia sa v priebehu ostatného týždňa posunula len o pár metrov, pretože islamisti nasadili proti postupujúcim jednotkám nálože umiestnené v autách.

Boje o Mósul, ktorý je hlavným mestom severoirackej provincie Ninive, sa začali 17. októbra.

Vyhnať islamistov z mesta sa usilujú príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitské kmeňové jednotky i Bagdadom schválené šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.