Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostné sily v Kurdistane pristúpili k volebným urnám

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ide o prvé voľby v tomto autonómnom regióne od neúspešného referenda, ktoré sa konalo minulý rok.

Arbíl 28. septembra (TASR) - Príslušníci bezpečnostných síl v irackom Kurdistane začali v piatok hlasovať vo všeobecných voľbách. Ide o prvé voľby v tomto autonómnom regióne od neúspešného referenda, ktoré sa konalo minulý rok.

Podľa volebnej komisie môže k volebným urnám v kurdských provinciách Arbíl, Dahúk, Sulajmáníja a Halabdža pristúpiť viac než 170.000 členov kurdských ozbrojených milícií péšmarga a vnútorných bezpečnostných zložiek, informuje agentúra DPA. Volebné miestnosti sú otvorené od 8.00 do 18.00 h miestneho času.

Hlasovacie právo má vyše 3,8 milióna Iračanov, pričom civilné voľby sa uskutočnia v nedeľu. O 111 kresiel v regionálnom parlamente sa uchádza celkovo 750 kandidátov. Päť kresiel je určených pre etnických Turkménov, päť pre kresťanov a jedno pre predstaviteľa tamojších Arménov.

Vo vlaňajšom referende sa vyše 92 percent voličov vyslovilo za nezávislosť irackého Kurdistanu, čo je dlhodobý cieľ irackých Kurdov, avšak ústredná vláda v Bagdade výsledky referenda odmietla uznať a zakázala medzinárodné lety do tohto regiónu, ako i z neho. Susedné krajiny vtedy taktiež na niekoľko mesiacov zatvorili hranice.

Politickí pozorovatelia očakávajú, že najviac hlasov získa Kurdská demokratická strana Iraku (KDP), ktorá má v súčasnom parlamente 38 poslancov. Opozičné strany pod vedením hnutia Gorran (Zmena) varovali pred volebnými podvodmi.

Iracké parlamentné voľby sa konali v máji a ručné prepočítavanie hlasov sa uskutočnilo na pozadí obvinení z porušovania volebného poriadku a manipulácie s hlasovacími lístkami.