Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Iracký premiér odmietol výstavbu bezpečnostného múru okolo Bagdadu

Na archívnej snímke iracký premiér Hajdar Abádí Foto: TASR/AP

Bagdadské veliteľstvo túto stredu oznámilo začatie prípravných stavebných prác, ale neuviedlo podrobnosti.

Bagdad 7. februára (TASR) - Iracký premiér Hajdar Abádí v sobotu odmietol plány obohnať Bagdad betónovým múrom a priekopou v snahe zabrániť útokom islamistov. Plán tento týždeň oznámilo armádne velenie s pôsobením pre Bagdad.

"Bagdad je hlavným mestom všetkých Iračanov," uviedol Abádí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. "Nemôže existovať žiaden múr ani plot, aby ho izoloval alebo bránil iným civilistom vstúpiť (do mesta)," zdôraznil.

Bagdadské veliteľstvo túto stredu oznámilo začatie prípravných stavebných prác, ale neuviedlo podrobnosti.

Podľa Abádího vyhlásenia bude bezpečnosť Bagdadu posilnená vďaka reorganizácii kontrolných stanovíšť a zúženiu bezpečnostného perimetra, čím sa zároveň zjednoduší pohyb do mesta a z mesta.

Mnohé štvrte Bagdadu sú už ohradené betónovými bariérami, ktoré tam stoja takmer desať rokov od konfliktu, keď proti sebe stáli príslušníci šiitskej a sunnitskej vetvy islamu a krajine v dôsledku toho hrozila občianska vojna.

Prvé bezpečnostné múry okolo vládnych budov, bánk, policajných staníc, škôl a nemocníc sa v Bagdade objavili po invázii v roku 2003. Úrad vlády, ministerstvá, západné ambasády a agentúry OSN sa nachádzajú v tzv. Zelenej zóne, opevnenom a silno chránenom území na západnom brehu rieky Tigris.

Abádím odmietnutý plán zverejnený armádnym velením mal Bagdad chrániť pred oddielmi džihádistického Islamského štátu, ktorý sa v roku 2014 zmocnil rozsiahlych území severne a západne od Bagdadu a v uplynulých mesiacoch sa prihlásil k viacerým útokom na území mesta. Posledný z nich sa odohral 11. januára, keď sa jeho terčom stalo nákupné centrum. Zahynulo pri tom najmenej 18 ľudí.