Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Boje v Iraku za vytlačenie IS z Ramádí budú trvať niekoľko dní

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ak vojaci Ramádí dobyjú, bude to po Tikríte druhé veľké mesto v Iraku znovu získané od Islamského štátu.

Bagdad 23. decembra (TASR) - Osem vysokopostavených veliteľov Islamského štátu (IS) bolo zabitých pri náletoch irackých síl. Informovala o tom dnes iracká štátna televízia s odvolaním sa na vyhlásenie armády.

"Stíhačky F-16 usmrtili pri náletoch na mesto Hawídža a provinciu Anbár desiatky teroristov vrátane ôsmich vysokopostavených veliteľov Dáišu," uviedla armáda vo vyhlásení, v ktorom použila hanlivý výraz pre extrémistickú organizáciu Islamský štát. Ďalšie podrobnosti neposkytla, napísala tlačová agentúra Reuters.



Iracké ozbrojené sily začali v utorok aj veľký útok zameraný na vytlačenie militantov Islamského štátu z mesta Ramádí, metropoly západoirackej provincie Anbár, ktoré IS dobyl v máji. Hawídža sa nachádza 210 kilometrov severne do Bagdadu v provincii Kirkúk.

Vládne sily predpokladajú, že militantov IS vytlačia z Ramádí do niekoľkých dní. Pre irackú štátnu televíziu to dnes povedal veliteľ pozemného vojska generálporučík Usmán Ghánimí.

Ak vojaci Ramádí dobyjú, bude to po Tikríte druhé veľké mesto v Iraku znovu získané od Islamského štátu. Bude to pre iracké bezpečnostné sily aj obrovské povzbudenie, keďže extrémistická organizácia má od vlaňajška dobytú až tretinu Iraku. Ten je dôležitým producentom ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a spojencom USA.

"V nasledujúcich dňoch oznámime dobrú správu o úplnom oslobodení Ramádí," citovala veliteľa televízia Irákíja.

Iracké ozbrojené sily začali v utorok postupovať smerom k poslednej časti, ktorú ešte majú v centre Ramádí v rukách militanti. Ramádí so sunnitským moslimským obyvateľstvom leží na rieke Eufrat približne 100 kilometrov západne od Bagdadu.

Postup armády je pomalý, pretože sa chce spoliehať úplne na vlastných vojakov a nechce využívať šiitské milície, aby sa vyhla porušovaniu ľudských práv, ku ktorému došlo v apríli po znovudobytí mesta Tikrít od militantov.

Islamský štát ovláda aj Mosul, druhé najväčšie mesto Iraku, a Fallúdžu, ktorá leží medzi Ramádí a Bagdadom, ako aj rozsiahle oblasti v Sýrii. Na týchto územiach vyhlásil IS kalifát.