Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Irak: Pri bombových útokoch a zrážkach zahynulo najmenej 17 ľudí

Foto: TASR/AP

Výrazný nárast násilností v Iraku sa začal v apríli, keď iracké sily zakročili proti táboru sunnitských protestujúcich na severe krajiny.

Bagdad 30. mája (TASR) - Najmenej desať ľudí zahynulo dnes pri výbuchoch v šiitských a sunnitských štvrtiach irackej metropoly Bagdad, čo prehĺbilo obavy z návratu násilia medzi náboženskými skupinami, aké krajinu sužovalo počas občianskej vojny, ktorá sa skončila pred piatimi rokmi. Informovala o tom agentúra Reuters.

K zodpovednosti za novú sériu bombových útokov v Bagdade sa bezprostredne nikto neprihlásil. Sunnitskí islamistickí povstalci a iracké krídlo al-Káidy od začiatku roka zintenzívnili svoje operácie s cieľom zvýšiť napätie medzi skupinami obyvateľstva, roznecované tiež konfliktom v susednej Sýrii.

Ďalších sedem ľudí vrátane troch policajtov prišlo o život pri zrážkach medzi ozbrojencami a bezpečnostnými silami v severoirackom meste Mosul, oznámila miestna polícia.

Výrazný nárast násilností v Iraku sa začal v apríli, keď iracké sily zakročili proti táboru sunnitských protestujúcich na severe krajiny. Rozhnevalo to sunnitov a vyvolalo zrážky, ktoré sa rozšírili po celom Iraku. Zahynulo pri nich odvtedy vyše 1100 ľudí.