Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Buldozér naložený výbušninami zabil v Iraku siedmich vojakov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Iracké bezpečnostné zložky uviedli, že streľbou zničili ďalšie štyri vozidlá, ktoré boli podľa nich takisto naložené výbušninami.

Bagdad 6. júla (TASR) - Sedem irackých vojakov zahynulo dnes po tom, ako militant z extrémistickej organizácie Islamský štát vyhodil neďaleko mesta Hadítha do vzduchu buldozér naložený výbušninami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Hadítha a neďaleká priehrada ležia v jednej z mála častí najväčšej irackej provincie Anbár kontrolovaných jednotkami vernými šiitmi vedenej vláde v Bagdade, ktoré islamisti v máji vytlačili z provinčnej metropoly Ramádí.

Príslušníci irackých bezpečnostných zložiek uviedli, že neďaleko Hadíthy zničili streľbou ďalšie štyri vozidlá, ktoré boli podľa nich takisto naložené výbušninami, pričom sa im ich podarilo zneškodniť skôr, ako sa dostali k cieľu. Dnešný koordinovaný útok je súčasťou eskalácie bojových operácií Islamského štátu počas posledných dní moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Hovorca IS abú Muhammad Adnání vyzval pred dvoma týždňami stúpencov tejto militantnej organizácie, aby zintenzívnili útoky na kresťanov, šiitov a sunnitov bojujúcich po boku Spojenými štátmi vedenej koalície, pričom spomenul práve mesto Hadítha.