Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Irak dal talianskej spoločnosti zmluvu na opravu priehrady pri Mósule

Na archívnej snímke stúpa dym počas leteckého útoku na ciele islamských militantov pri Mósulskej priehrade v Chamibarakate pri irackom meste Mósul Foto: TASR/AP

Priehrada bola postavená v 80. rokoch 20. storočia a nachádza sa na podloží z mäkkých minerálov, ľahko rozpustných vo vode.

Bagdad 2. februára (TASR) - Irackí predstavitelia dnes oznámili, že vláda pridelila talianskej spoločnosti Trevi zmluvu na opravu a údržbu strategickej priehrady pri meste Mósul na severe krajiny. Oznámenie prišlo niekoľko dní po tom, čo vysokopostavený americký generál v Iraku Sean MacFarland varoval pred jej hroziacim prasknutím.

Hovorca irackej vlády Saad Hadísí uviedol pre agentúru AP, že kabinet dnes schválil kontrakt s talianskou spoločnosťou Trevi. Hovorca neposkytol presný údaj o finančnej hodnote zmluvy.

Nemenovaný predstaviteľ kabinetu však pre AP povedal, že kontrakt má hodnotu 230 miliónov dolárov.

Správa o kontrakte prišla len niekoľko dní po tom, čo generálporučík americkej armády MacFarland varoval pred možným zrútením najväčšej irackej priehrady, čo môže spôsobiť obrovskú povodeň. Priehrada bola postavená v 80. rokoch 20. storočia a nachádza sa na podloží z mäkkých minerálov, ľahko rozpustných vo vode.