Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Iracké ženy protestovali proti zákonu o vydaji malých dievčat

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákon by mal umožniť vydaj od deviatich rokov dievčat.

Bagdad 8. marca (TASR) - Asi 20 irackých žien demonštrovalo dnes v Bagdade proti návrhu zákona schváleného irackou vládou, ktorý umožní, aby manželstvá uzatvárali dievčatá už od dosiahnutia deviatich rokov. Zákon tiež stanovuje, že výhradnú starostlivosť o deti má ich otec a definuje právo manžela na pohlavný styk s manželkou, kedykoľvek si to on želá.

Protest skupiny žien sa uskutočnil pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa žien a týždeň po tom, ako vláda kontroverzný zákon vychádzajúci zo šiitskeho právneho zákonníka, podľa ktorého dohľad nad sobášmi, rozvodmi a dedičskými konaniami majú islamskí duchovní. Návrhom sa teraz bude zaoberať parlament.

"V tento deň, v deň žien, sú ženy v Iraku v smútku,"
uviedla jedna z účastníčok protestnej akcie. Ľudskoprávna aktivistka Hanáa Idúarová uviedla, že "zákon je zásahom do ľudských práv, lebo pripravuje dievčatá o ich právo žiť normálne detstvo".

Zástupca OSN v Iraku Nikolaj Mladenov odsúdil vládou prijatú právnu normu. Na svojom konte na sociálnej sieti Twitter napísal, že zákon ohrozuje ústavou chránené práva žien i medzinárodné záväzky Iraku.

Zákon vypovedá o hĺbke rozdelenia Iraku po zosadení Saddáma Husajna v roku 2003, konštatuje agentúra Reuters. V čele irackej vlády sú šiitskí islamisti, ktorých cieľom je zrejme vnútiť spoločnosti ich hodnoty hlásané šiitským islamom.

Schválenie spomínaného zákona v parlamente je otázne: v krajine sa totiž 30. apríla konajú voľby a vládou schválený návrh narazil na rozhodné odmietnutie zo strany sekulárnej časti spoločnosti.