Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Do Bagdadu premiestnili stovky manželiek a detí údajných militantov

Iracké bezpečnostné sily,archívne foto. Foto: TASR/AP

Viac ako 800 žien a detí prevažne z Turecka, Európy a štátov bývalého Sovietskeho zväzu je v zabezpečenom detenčnom zariadení.

Arbíl/Bagdad 22. novembra (TASR) - Stovky zahraničných manželiek a detí údajných militantov z teroristickej organizácie Islamský štát (IS) premiestnili iracké úrady zo zadržiavacieho centra na severe Iraku do metropoly Bagdad. Ako dôvod uviedli obavy o ich bezpečnosť a ťažkosti, ktoré by im spôsobovalo, keby ich ponechali v uvedenej odľahlej oblasti. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra Reuters.

Miestne úrady, bezpečnostné sily aj humanitárne organizácie oznámili, že viac ako 800 žien a detí pochádzajúcich prevažne z Turecka, Európy a štátov bývalého Sovietskeho zväzu premiestnili do zabezpečeného detenčného zariadenia v Bagdade. Vyše 700 ďalších ostalo podľa úradov stále v zariadení v meste Tall Kajf.

Väčšina zo žien a detí bola v zadržiavacom centre od 30. augusta, keď sa ich vyše 1300 vzdalo kurdským oddielom péšmarga po tom, čo vládne sily vyhnali militantov IS zo strategického mesta Tal Afár.

Ženy a deti začali premiestňovať pred niekoľkými dňami. Iracká vláda by podľa úradov rada premiestnila všetky zadržiavané osoby s cudzím občianstvom do Bagdadu v priebehu nasledujúcich dní.