Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V masovom hrobe v Iraku našli telá 150 sunnitských bojovníkov proti IS

Islamskí militanti, ktorí obsadili veľkú časť irackého severu, zverejnili fotografie popráv desiatok zajatých vojakov. Foto: TASR/AP

Milície Islamského štátu sú známe tým, že odrezávajú hlavy či popravujú každého, kto odmieta ich radikálnu ideológiu.

Bagdad 30. októbra (TASR) - Telá 150 príslušníkov sunnitského kmeňa Albú Nimr, ktorí bojovali proti džihádistom z hnutia Islamský štát (IS), objavili dnes v Iraku.

S odvolaním sa na miestne bezpečnostné zdroje o tom informovala agentúra Reuters.

Militanti z IS zajali mužov v dedinách, odkiaľ pochádzali, a vzali ich do mesta Ramádí, kde ich v noci na dnes zabili a pochovali, spresnili iracké policajné a bezpečnostné zdroje.

Svedkovia vypovedali, že ďalších 70 tiel obetí z toho istého sunnitského kmeňa našli blízko mesta Hít v sunnitskej provincii Anbár; tieto tvrdenia však bezpečnostní predstavitelia doposiaľ nekomentovali.

Väčšina obetí, ktorých telá objavili pri Híte, bola členmi polície alebo sunnitskej jednotky Sahwa (Prebudenie), bojujúcej proti Islamskému štátu.

"Dnes skoro ráno sme našli tie mŕtvoly, a militanti Islamského štátu nám povedali, že 'títo ľudia sú zo Sahwy, bojovali proti vašim bratom z Islamského štátu, a toto je trest pre každého, kto bojuje proti Islamskému štátu'," uviedol jeden zo svedkov.

Kmeňoví vodcovia z Albú Nimr uviedli, že obete v oboch prípadoch patrili medzi viac než 300 mužov vo veku 18-55 rokov, ktorých tento týždeň zajali bojovníci IS.

Šiitmi vedená iracká vláda chce, aby sunnitskí kmeňoví vodcovia podporovali iracké ozbrojené sily vo vojne proti milíciám IS - tie sú známe tým, že odrezávajú hlavy či popravujú každého, kto odmieta ich radikálnu ideológiu.

Militanti Islamského štátu zabili stovky irackých väzňov

Islamskí militanti, ktorí obsadili veľkú časť irackého severu, zverejnili fotografie popráv desiatok zajatých vojakov.
Foto: TASR/AP
Militanti z Islamského štátu zabili stovky irackých väzňov, keď v júni obsadili Mósul, druhé najväčšie mesto v Iraku. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Human Rights Watch (HRW).

Podľa organizácie približne 600 šiitských mužov z väznice pri Mósule militanti donútili kľaknúť si na okraj rokliny, kde ich potom zastrelili.

Human Rights Watch tvrdí, že militanti šiitských väzňov oddelili od niekoľkých stoviek sunnitských a malého počtu kresťanských, ktorých neskôr prepustili. Organizácia uviedla, že informácie sú založené na výpovediach svedkov.

Islamský štát v júni vyhlásil, že "popravil" približne 1700 vojakov a členov armádneho personálu, ktorých zajali na základni Camp Speicher pri irackom meste Tikrít.