Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri útoku militantov na sunnitskú mešitu zahynulo v Iraku 73 ľudí

Dedina ležiaca 120 kilometrov severovýchodne od Bagdadu je pod kontrolou vlády, neďalekú oblasť však ovláda sunnitské hnutie Islamský štát

Bagdad 22. augusta (TASR) - Najmenej 73 ľudí zahynulo dnes pri ozbrojenom útoku militantov na sunnitskú mešitu v irackej obci Imám Wais.

Prítomných veriacich zastihol prepad uprostred modlitieb, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na príslušné úrady v provincii Dijálá.

Agentúra Reuters uvádza 68 mŕtvych.

Podľa polície miestni militanti pri útoku zranili ďalších 35 osôb. Údaje o počte obetí potvrdili zdravotnícke zdroje.

Dedina ležiaca 120 kilometrov severovýchodne od Bagdadu je pod kontrolou vlády, neďalekú oblasť však ovláda sunnitské hnutie Islamský štát (IS).

Kurdské sily, známe ako péšmarga, podporované americkými vzdušnými silami, pokročili v bojoch proti IS na severe krajiny, postupujúc smerom k mestu Mósul.

Príslušníci jednotiek péšmarga uskutočňujú ofenzívu zameranú na opätovné získanie kontroly v mestách Džalula a Sádia s prevažne kurdským obyvateľstvom.

Sunniti odišli z rozhovorov o vytvorení vlády
Dve sunnitské parlamentné frakcie prerušili dnes účasť na rozhovoroch o vytvorení novej irackej vlády na protest po útoku na sunnitskú mešitu, pri ktorej počas piatkových modlitieb zahynuli desiatky ľudí.

Politické bloky spojené s predsedom parlamentu Salímom Džabúrím a vicepremiérom Sálihom Mutlakom žiadajú, aby odchádzajúci premiér Núrí Málikí a hlavná šiitska parlamentná skupina odovzdali páchateľov do 48 hodín a odškodnili rodiny obetí, informovala agentúra AP.

Ide o ďalší zložitý problém pre dezignovaného premiéra, šiitu Hajdara Abádího, pri náročnej snahe vytvoriť novú vládu, ktorá dokáže čeliť sunnitským militantom z organizácie Islamský štát (IS) a ich spojencom, ktorí obsadili veľkú časť severného a západného Iraku.